Malo drugače

Riževa »francoska« solata

Kultna solata, pri kateri brez težav porabimo jušno zelenjavo nedeljske juhe in je dodatek ob salami, solata na pikniku ali lahko kosilo med službenim časom. Ne boste razočarani.

Sestavine za običajno veliko solatno skledo

  • četrt večjega gomolja zelene
  • večji rumeni korenček
  • večji rdeči korenček
  • pol skodelice riža (dolgozrnati beli ali rjavi, parboiled, basmati)
  • 100 g oluščenega graha
  • 70 g majoneze
  • 5–7 kislih kumaric
  • 0,5 dcl kisa od kislih kumaric
  • sol, poper

Priprava

  1. 1V loncu pristavimo dva kozarca vode. Korenje in zeleno narežemo na manjše kocke. Ko voda v loncu zavre, jo solimo z žličko soli in v krop stresemo narezano zelenjavo in grah. Pokrijemo. Ko znova zavre, kuhamo odkrito dve minuti, da se zelenjava zmehča, a še ostane hrustljava.
  2. 2Zelenjavo s penovko poberemo iz vode, preložimo v skledo in pustimo, da se ohladi. Riž oplaknemo na rešetu. V lonec dodamo kozarec vode in znova zavremo. V krop stresemo riž, počakamo, da znova zavre, nato ogenj zmanjšamo in pokrito kuhamo 10 minut ali glede na navodila na embalaži. Kuhanega odcedimo in ohladimo.
  3. 3Medtem narežemo kisle kumarice na manjše kocke. Posebej v posodici pripravimo preliv iz majoneze, kisa, krepkega ščepca soli in mletega popra.
  4. 4Ohlajeno zelenjavo in ohlajen riž pomešamo v skledi, dodamo kisle kumarice in prelijemo s prelivom. Vse premešamo in po potrebi dodatno začinimo s soljo in poprom.
  5. 5Riževo solato ponudimo ob pečenem mesu z žara ali ob pečenem zrezku iz ponve. Naredimo vnaprej: riževo solato shranimo v posodico v hladilnik, kjer se obdrži tudi ves teden. Morda bo treba le priliti malo kisa ...
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE