Kuhinja brez meja

Afganistanska specialiteta: Ghabeli palav

Kuhinja brez meja je projekt, ki smo ga študentke socialne pedagogike začele, da ljudem približamo nove kulture, ki so v zadnjih letih obogatile našo državo. Skupaj z begunci iz Afganistana, Irana in Nigerije smo preizkusile nekaj njihovih domačih receptov. Vsem, ki so bili pripravljeni deliti svoj čas in znanje, se iz srca zahvaljujemo. Vam, bralkam in bralcem, pa omogočamo, da korak k bolj sprejemajoči družbi naredite kar v kuhinji. Preizkusite jed ghabeli palav, ki jo v Afganistanu pripravljajo, ko dobijo obiske, ob praznovanjih, porokah. Ponavadi jo pripravijo v večjih količinah, tradicionalno pa jo uživajo z rokami. Ob njej lahko ponudimo tudi kozarec jogurta, ki gre odlično zraven.

Sestavine za 4 osebe

  • 4–5 korenčkov
  • 100 g rozin
  • 300 g riža basmati
  • 1 velika čebula
  • 4 piščančja bedra
  • 300 ml sončničnega olja
  • začimbe: sol, poper, kurkuma, masala, kari, česen v prahu

Priprava

  1. 1Rozine namočimo v hladni vodi in jih pustimo stati. V drugi posodi namočimo riž. Korenje grobo naribamo ali narežemo na trakove. Čebulo nasekljamo. Meso očistimo, operemo in narežemo na malo večje kose ter ga rahlo posolimo.
  2. 2V globoko posodo vlijemo olje. Dodamo čebulo in mešamo, dokler ne postekleni. Nato dodamo meso, ga pustimo, da se praži, in občasno premešamo. Ko nežno porjavi, ga zalijemo z decilitrom tople vode in jo kasneje po potrebi še dodajamo. Vse skupaj začinimo z zgoraj navedenimi začimbami, posodo pokrijemo in pustimo, da vsebina rahlo vre.
  3. 3Vzamemo drugo ponev in vanjo vlijemo olje. Počakamo, da se segreje, nato dodamo korenje. Medtem ko se praži, odcedimo rozine in jih primešamo h korenju. Pražimo približno 10 minut. Rozine se napihnejo in iz ponve lepo zadiši. Nato odcedimo olje in ga shranimo za pozneje.
  4. 4Riž napol skuhamo, ga odcedimo in speremo pod hladno vodo. Vrnemo ga v lonec, mu dodamo meso in prelijemo z oljem, ki smo ga prej shranili. Pokrovko ovijemo v vlažno kuhinjsko krpo, z njo pokrijemo lonec in ga za 20 minut pristavimo na majhen ogenj.
  5. 5Postrežemo na krožniku in posujemo s prej pripravljenim korenjem in rozinami.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
onaplus logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
onaplus logo

Naročite se
na OnaPlus in izkoristite
25% popust!

NAROČI SE