Prvomajskih praznikov je konec, jutri bo spet treba zavihati rokave. Po nekajdnevnem premoru se bo marsikomu težko znova osredotočiti na delo, pri tem pa vam lahko pomagajo nekatera živila, ki spodbujajo koncentracijo in nas krepijo z energijo.

Oreški. Orehi, mandlji, arašidi in indijski oreški so prava zakladnica mineralov, že pest teh hrustljavih dobrot na dan nas lahko nasiti z magnezijem, cinkom, fosforjem, jodom in vitamini, predvsem E. Pri miselnih procesih porabljamo omega-3 maščobne kisline, oreščki pa nas s temi uspešno zalagajo in nam tako pomagajo med intelektualnimi izzivi.



Preberite še: Ko manjka energije

Ghee z medom. Ghee oziroma prečiščeno maslo po ajurvedi mnogi opevajo kot tekoče zlato ali kraljevsko maščobo oziroma božanski nektar. Pospešuje delovanje živčnega sistema, krepi kognitivne sposobnosti, presnovi pomaga do ravnovesja, pospešuje tudi celjenje ran. Če ghee združimo z medom, nahranimo možgane in srce, izbiramo pa čim temnejšo vrsto medu.



Jajca. Dolgo obsojana zaradi domnevne čezmerne vsebnosti holesterola so jajca znova na seznamu dobrodošlih živil, ki telo oskrbujejo s potrebno energijo. So izjemen vir kolina, hranljive snovi, ki zmanjšuje vnetne procese in je ključna sestavina celičnih membran in živčnih prenašalcev.



Gotu kola. Tropska rastlina, ki je odlično živilo za možgane, saj pomaga pri reševanju kompleksnih vprašanj in izboljšuje spomin. Že tisočletja je del tradicionalne medicine na vzhodu, v kombinaciji z nam bolj znanim ginkom, ki pospešuje krvni pretok, pa je odlična za preprečevanje upada kognitivnih funkcij v starosti.



Preberite še: Dragoceni hren

Voda. Tako preprosta, dostopna in neverjetno učinkovita. Možgani so v kar 70 odstotkih sestavljeni iz vode, zato je ta tekočina ključna za boljši spomin. Dehidrirani možgani namreč delujejo mnogo počasneje in manj učinkovito, zato poskrbite za osem do deset kozarcev vode na dan.



Seveda pri tem ne gre zanemariti preostalega sadja in zelenjave ter drugih živil, ki vsebujejo omega 3 maščobne kisline, ki jih najdemo predvsem v ribi, buči in lanenem semenu. Za male sive celice je dragocen še fosfor, ki ga najdemo v morskih plodovih, žitaricah, česnu in koruzi, za dober spomin pa so nujni zelje, brokoli in cvetača, izjemno pomembno vlogo pri kognitivnih sposobnostih pa igrajo borovnice, gobe in paradižnik.