In če bomo z borovnicami tudi začeli dan, bomo zdravju in počutju dali resnično pravi zagon za vse napore, ki bodo sledili. Če rečemo, da so borovnice super sadje, ni nikakršno pretiravanje, njihove dobrodejne učinke potrjuje tudi znanost, saj so bogate z dragocenimi vitamini in minerali.



Borovnica je močno razvejano grmičevje, visoko do 40 cm z značilnimi pokončnimi zelenimi vejami, ki rastejo pod pravim kotom. Listi so okroglo jajčaste oblike, malce nazobčani in s kratkim pecljem. Sama rast borovnice je odvisna od nadmorske višine. Po večini cvetijo v maju in juniju, plodovi pa v Sloveniji dozorijo junija in julija in so sladko-kislega Okusne jagode Imajo nizko energijsko vrednost, zato jih lahko brez zadržkov uživamo obilo in ob kateri koli uri, povrhu pa delujejo protivnetno ter varujejo srce. So odličen vir flavonoidov in antocijaninov, ki borovnici dajejo močno, temno barvo in obenem delujejo kot antioksidanti. Borovnice so bogate s folno kislino, vitamini B2, C in E, manganom, železom, kalcijem, fosforjem, magnezijem in številnimi vlakninami.



Kot rečeno, borovnice varujejo srce, skrbne pa so tudi do oči, možganov, jeter; nevtralizirajo škodo prostih radikalov in pomagajo preprečevati raka, uravnavajo krvni pritisk in holesterol, pomagajo pri astmi in mišični regeneraciji. Spodbujajo kognitivne sposobnosti in prebavo, pospešujejo prekrvitev in se celo uspešno spopadajo z bakterijo E.coli. Hvaležna jim bo tudi koža, saj jo ohranjajo zdravo in upočasnjujejo njeno staranje oziroma nastajanje gub in starostnih kolobarjev okoli oči. Varujejo jo tudi pred negativnimi vplivi UV-žarkov.



Vsi pozitivni učinki borovnic na naše zdravje so znanstveno dokazani, zato ne preseneča, da farmacija bogato koristi njihove izvlečke in jih ponuja v najrazličnejših izdelkih. Poleg gozdnih borovnic poznamo tudi ameriške, katerih jagode so nekoliko večje in manj izrazitega okusa, arome in barve, a gojene naj bi po raziskavah celo prekosile gozdne, saj vsebujejo več zdravilnih učinkov, vitaminov in mineralov.



Te okusne, temne in zelo zdrave poletne krasotice so seveda najokusnejše sveže in brez dodatkov, a ker so izrazitega okusa, so tudi priljubljena sestavina najrazličnejših slaščic: poletja brez borovničevega poletja preprosto ni, osvežilni smutiji so po njihovi zaslugi prijetno rožno obarvani, pite so preprosto slastne, da ne govorimo o džemih in marmeladah, ki si jih lahko nakuhamo celo zalogo za zimo!