Zaradi obilja vitamina C, vlaknin in mineralnih snovi je kivi, sadež, ki prvotno izvira iz Kitajske – in je bil, uvožen na Novo Zelandijo, poimenovan po ptiču kiviju –, dragocen spodbujevalec imunskega in prebavnega sistema. V njem je kar dvakrat več vitamina C, kot ga vsebuje limona ali pomaranča. Dnevno potrebo organizma po njem pokrije že 10 dag sadeža. Z drugimi besedami: en kivi izpolni dnevno potrebo po vitaminu C. Če si jih privoščimo več, se lahko kar uspešno varujemo pred najrazličnejšimi virusi in bakterijami, ki v tem obdobju krožijo okoli.



Hranilne vrednosti

Zeleni sadež ima dokaj malo kalorij, je tudi odličen vir polifenolov, vitamina E – močan antioksidant ščiti celice pred oksidativnim stresom – vlaknin, magnezija, bakra in kalija. Uživanje kivija, tako prim. mag. Barnislava Belović, dr. med., piše v priročniku Moje zelenjavne in sadne jedi, ugodno vpliva na zdravje srca in ožilja, prispeva k preprečevanju nastajanja krvnih strdkov in varuje pred učinki prostih radikalov.



Shranjevanje in uživanje

Velja, da je kivi okusen, ko je mehak na pritisk prstov. Če so sadeži še malce trdi, ko jih kupimo, jih shranimo v bližini banan, saj se tako hitreje zmehčajo. Dobro je vedeti, da kivi, ko se lotimo uživanja ali priprave – sicer je odličen kar svež in ga najlaže pojemo z žličko – narežemo, tik preden ga uporabimo denimo v sadni solati.



META IN KIVI

V mešalniku zmeljemo v gladko zmes osem svežih listov mete, dva olupljena kivija, pest mlade špinače, dve zvrhani žlici semen čija in skodelico kropa (250 ml). Po želji osladimo z malce tekočega medu. Prelijemo v skledico in na vrh dodamo zvrhano žlico navadnega jogurta, pest granole v prahu in malo svežega sadja. Postrežemo takoj ali pa najprej malce ohladimo v hladilniku. 



PS: Za fantastično granolo v prahu (32 porcij) pečico segrejemo na 180 stopinj. Kilogram ovsenih kosmičev, 250 g nesoljenih oreščkov (orehi, brazilski oreščki, lešniki, pistacije, indijski oreščki) in 100 g mešanice semen (čija, makova, sončnična, sezamova, lanena, bučna) raztresemo po pekaču in pečemo 15 minut; na polovici premešamo. Na koncu vmešamo še 250 g mešanega suhega sadja (borovnice, višnje, mango, marelica, fige, rozine), 3 žlice kakava v prahu, žlico mlete kave, drobno nastrgano limonino lupinico, nato pa v multipraktiku pulzno sesekljamo v grob prah in shranimo v zrakotesen steklen kozarec za vlaganje. Pri postrežbi bodimo domiselni, pozimi se prileže svež napitek ali kot kaša.

(Jed si predstavljajte kot smuti v skledici, pa vam bo prirasel k srcu in brbončicam. Semena čija so superbogata z vlakninami, ki pomagajo urejati in ohranjati zdravo prebavo. Tako ob zgornjem receptu Meta in kivi svetuje Jamie Oliver v kuharici Superhrana za vsak dan in je podnaslovljena z Recepti za zdravje in srečo. Izdala jo je Mladinska knjiga.)