Tapkanje

Uživaj v spremembi, ki se ti zgodi

Tapkanje, kot pravimo v ljudskem jeziku, je preprost postopek, s katerim si lahko pomagamo, da razrešimo lastne stiske in težave. Edino področje, kjer je podpora strokovnega znanja nujna, so težje duševne motnje. Alja Inkret Koštrun je specialistka metode EFT, ki v prevodu pomeni tehniko doseganja čustvene svobode.

Foto: Matjaž Klemenc

Kako s tehniko EFT dosežemo rezultat in se osvobodimo tistega, kar nosimo globoko v sebi in nam povzroča duševno stisko?

Avtor metode EFT Gary Craig je po izobrazbi strojnik. Zakaj to postavko vsakič ponavljamo vsi, ki metodo uporabljamo?! Ker je to, da jo je izumil strojnik, eden bistvenih razlogov za zelo preprost in praktičen postopek. Delovanje temelji na eni sami predpostavki – Gary Craig ji reče odkritje – in sicer da je neprijeten človeški občutek posledica motnje v energijskem pretoku telesa. Metoda EFT je orodje, s katerim to motnjo odpravimo in posledično tudi čezmerni neprijetni občutek. Izvajamo jo tako, da s konicami prstov lahno tapkamo končne točke svojih meridianov, medtem pa smo kar najbolj vpeti v čustveno težavo. Sliši se preprosto, a človeštvo se je med razvojem in v želji po preživetju mojstrilo predvsem v nasprotni smeri – v tem, da nimamo stika s svojimi čustvenimi težavami.

Naj spomnim na preprosto resnico: metoda EFT je brezplačna. Izvedljiva je kjer koli in kadar koli, vsakič ko začutimo čustveno stisko, brez čakanja v vrsti. 

Res, pogosto nas prežemajo strahovi, žalost, obup, vse več je stresa in depresij. Ali je metoda EFT podobna psihoterapiji?

Uporabljajo jo tudi usposobljeni psihoterapevti, da praktično odpravijo težavo, potem ko so jo s svojimi klienti med vodenim psihoterapevtskim pogovorom odkrili. Mogoče je na prvi pogled res podobna (med tapkanjem največkrat glasno govorimo), a je vsvojem bistvu zelo drugačna: z dotiki akupunkturnih točk obenem z govorjenjem že odpravljamo motnje v pretoku elektrike po telesu. Slišati in videti je malce smešno, a rezultati uporabe so prepričljivi. Strahovi in žalosti so prežemali že naše prednike, le kako jih ne bi?! Spominjam se svoje ome, ko je govorila o težkih časih. Njeno telo je bilo skrčeno in napeto in močno me je stiskala za roko, kot bi želela bolečino tistih trenutkov iztisniti iz sebe. Vendar je nihče ni naučil, kako se to naredi. Nekdaj je bilo golo preživetje veliko težje kot danes in prostora za jasno izražanje čustvenih stisk skoraj ni bilo. Zadošča, če pogledamo v zakladnico ljudskih pesmi in napevov ali med pregovore – vse ena sama čustvena bolečina brez izhoda. Je zdaj tega več ali o tem samo laže in več govorimo, pišemo in beremo? Mislim, da natančnega odgovora na to vprašanje nihče ne more dati. Naj spomnim na preprosto resnico: metoda EFT je brezplačna. V slovenščino prevedeni EFT priročnik je na voljo vsakomur, ki želi poskusiti sam. Izvedljiva je kjer koli in kadar koli, vsakič ko začutimo čustveno stisko, brez čakanja v vrsti. Želja avtorja Garyja Craiga je bila, da je tapkanje na voljo vsem ljudem, brez razlike. Tudi mednarodna organizacija AAMET skrbi za izobraževanje izvajalcev tehnike EFT, kodeks ravnanja in etičnost.


KAKO IN KJE TAPKAMO?
Najprej tapkamo na zunanjem robu dlani (t. i. karate točka), potem na vrhu glave, nadaljujemo na notranji strani obrvi, na zunanji strani obrvi, pod očesom, pod nosom, na bradi, po ključnici, pod pazduho, na zunanji strani prstov, začenši s palcem do mezinca (prstanec spustimo), in končamo na karate točki, tam, kjer smo začeli. Med tapkanjem na vsaki točki glasno (ali v mislih, če situacija glasnega govorjenja ne dopušča) opisujemo svoj resnični neprijetni občutek. 

Točke za tapkanje so na glavi, ključnici, pod pazduho in na roki. Tapkamo lahko poljubno dolgo. Kako pa je z vrstnim redom?

Vrstni red tapkanja točk je popolnoma nepomemben in rezultat ni prav nič odvisen od njega. Je pa res, da večina ljudi tapka od zgoraj (vrh glave) navzdol, saj je tako najbolj enostavno za uporabo in si je tudi najlaže zapomniti.

Kaj se zgodi med izvajanjem tapkanja v organizmu?

Uf, zanimivo vprašanje. Pri tehniki EFT je najlepše to, da sploh ni treba vedeti, kaj se dogaja v organizmu, temveč da uživaš v spremembi, ki se ti zgodi. Sprememba se lahko pokaže tudi na čisto drugem področju, kjer je sploh nisi pričakoval. Če se mi je včasih kaj nepričakovanega zgodilo, sem bila vedno slabe volje. Zdaj se radovedna naslonim nazaj in se vprašam: »Kaj mi življenje sporoča? Kaj se moram naučiti iz tega?« Življenje samo pripelje do rešitev problemov, samo prisluhniti mu moramo.

Priznam, da sem nezaupljiv človek. Enako sem čutila do tapkanja, ko sem ga spoznala. »Kaj je to? Kar nekaj se tapkaš in to naj bi pomagalo,« sem si mislila. Pa sem kmalu imela priložnost spoznati, kako pomaga. 

Kako je vam metoda EFT spremenila življenje?

Priznam, da sem nezaupljiv človek. Enako sem čutila do tapkanja, ko sem ga spoznala. »Kaj je to? Kar nekaj se tapkaš in to naj bi pomagalo,« sem si mislila. Pa sem kmalu imela priložnost spoznati, kako pomaga. Na nedeljo zjutraj me je zagrabil heksenšusin mi onemogočil vsakršno gibanje. Po ne vem kakšnem naključju sem se spomnila tapkanja, ki sem ga malo pred tem spoznala. Tapkala sem se in heksenšus je izginil. Še sama nisem mogla verjeti. In to je bil prvi velik korak. Počutila sem se, kot se je najbrž počutil prvi človek, ki je stopil na Luno – vau. Takrat sem Piki Rajnar, ki me ga je naučila, napisala: »Če bi lahko ocenila, katera stvar me je v tem letu najbolj spremenila, je to brez dvoma tapkanje.« Tako sem začela in sledile so različne spremembev mojem življenju.Odlašanje je težava, s katero se je vsak med nami že srečal. Odlašamo s tisoč in eno stvarjo in čeprav želimo in celo vemo, da se je moramo lotiti, nam to ne gre od rok.

To je fenomen, ki ga rešuje tapkanje, in domislil se ga je Gary Craig. Sama sem odlašala z zelo pomembnim izpitom. Moje misli so bile: »Moram ga narediti, želim si ga narediti.« Bližnji so me priganjali, češ, naj se ga lotim. A vsakič ko me je kdo spomnil nanj, me je začelo črvičiti v želodcu, čutila sem kamen v prsnem košu in moje dihanje je bilo plitvo. Seveda nobeno priganjanje ni pomagalo, nič se ni premaknilo. Ko sem spoznala tapkanje, sem ugotovila, da mora biti za mojim odlašanjem nekaj globljega, česar se nisem zavedala. Dojela sem, da je to problem, ki presega moje znanje tapkanja, zato sem prosila Piko Rajnar, da skupaj tapkava. Pomagala mi je, da sem našla oviro, zaradi katere sem odlašala. Naslednje mesece sem se spremenila v »učečo se zver«. Naenkrat sem vse ovire, ki so mi bile na poti do izpita, z lahkoto rešila in uspešno sem ga opravila, kar je bil zame prej nedosegljiv cilj.

Vsak v sebi skriva rešitev za svoj problem in vsakemu je dan časovni rok, v katerem je pripravljen, da najde rešitev. Večkrat pozabimo, da je v življenju pomembna pot in da cilj dosežemo, ko smo pripravljeni nanj. 

S fizičnim torej sproščamo in razbijamo tisto, kar se nam je v telesu nakopičilo in se lahko izraža v čustvenih stiskah, strahu ali depresiji?

Včasih je težko ločiti čustvene oz. telesne težave, saj je naše telo pametno in nas poskuša obvarovati pred njimi. Čustvena in telesna stran se zelo prepletata. Včasih nam telo dopusti, da rešimo čustvene težave šele, ko rešimo telesne znake. Meni je bilo to na začetku težko sprejeti, saj sem človek dejanj in sem bila zelo neučakana. Sčasoma pa me je tehnika EFT spremenila in sem dojela, da je za vse potreben čas. A ljudje bi želeli imeti vse takoj. Še več, že takoj je skoraj prepozno. Tudi sama sem bila takšna. Svinčnik sem morala ujeti, še preden je padel na tla. Zdaj ga pustim, da pade, in ob tem najdem na tleh gotovo še kaj drugega ali naredim počep. Pri veliki večini ljudi, ki pridejo na katero od praktičnih uvodnih predstavitev delovanja metode EFT in v skupini naredijo katero od prvih enostavnih vaj, je rezultat prav nepričakovan in zato presenetljiv. EFT deluje bistveno hitreje od številnih znanih metod. Je pa seveda pomembno razumeti, da smo različni ljudje različno čustveno opremljeni in učinek ni enako hiter za vse. In ne samo to, različne čustvene težave lahko razrešujemo različno hitro in pogosto v nasprotju s pričakovanji. Denimo, na prvi pogled velika težava, kot je strah pred kačami, se razreši hitro, manjša, kot je nelagodje ob vožnji z dvigalom, terja več »detektivskega« dela. Takih primerov je veliko in pričajo predvsem o tem, da notranjosti še zdaleč ne poznamo dovolj dobro. Vsak v sebi skriva rešitev za svoj problem in vsakemu je dan časovni rok, v katerem je pripravljen, da najde rešitev. Večkrat pozabimo, da je v življenju pomembna pot in da cilj dosežemo, ko smo pripravljeni nanj.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
onaplus logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
onaplus logo

Naročite se
na OnaPlus in izkoristite
25% popust!

NAROČI SE