Indijski oreški imenu navkljub izvirajo iz Brazilije, in so jih portugalski osvajalci v 16. stoletju zanesli vse do obal vzhodne Afrike in Indije. Ti oreški so pravzaprav seme akažujevega drevesa in visijo z jabolku podobnega sadeža, ki ga uživajo le svežega, saj po 24 urah, ko je utrgan, fermentira in se pokvari. Svež sadež imajo tako priložnost uživati le tisti, ki živijo blizu nasadov, večinoma v Vietnamu, Nigeriji, Braziliji, Indiji in Indoneziji. V teh in še 18 drugih državah po svetu še danes vse oreške oberejo na roko. Akažujeva jabolka včasih tudi vlagajo, jih vkuhavajo v marmelade ali iz njih kuhajo sok in žganje. 



Veliko bolj kot sadež akažujevega drevesa, pa je cenjeno njegovo seme. Tega pokriva lupinica dveh plasti, med katerima se skrivajo strupene snovi, ki povzročijo vnetje človeške kože, zato vse oreške pred nadaljnjo distribucijo vsaj enkrat toplotno obdelajo (pokuhajo jih, kasneje pa tudi popečejo, da pridobijo močnejši okus). Če vam embalaža teh superoreškov, kot jih danes radi imenujejo, obljublja presen obrok, gre torej za premeten marketinški prijem. Uživati indijske oreške surove bi zaradi zastrupitve namreč nemudoma obžalovali. 



A indijski oreški so nadvse zdrav prigrizek ali dodatek k prehrani. Zaradi velike vsebnosti nenasičenih maščobnih kislin so odlična hrana za srčne bolnike, saj pomagajo pri vzdrževanju dobrega holesterola in tako znižujejo tveganje za bolezni srca in ožilja. Prav tako preprečujejo drisko in izsušitev, znižujejo krvni sladkor, krvni pritisk in telesno temperaturo ter povečujejo libido. Zaradi vlaknin in visoke energijske vrednosti so primerni tudi za dieto, vendar jih je treba uživati zmerno, saj v prevelikih količinah lahko povzročajo napenjanje.



Indijski oreški so tudi odličnega okusa, zato jih lahko jemo same ali pa dodamo različnim jedem, kot na primer mislijem, zelenjavnim in mesnim jedem, zelenjavnim omakam, namazom, sadnim napitkom in podobno. Zmeljemo jih lahko tudi v hranljiv namaz ali iz njih doma pripravimo mleko. 



Indijski oreški pa bodo nahranili tudi lase. Da obnovite njihovo bujnost in gostoto, si lasišče masirajte s peno iz indijskih oreščkov. To naredite tako, da približno osem polovičk oreškov čez noč namočite v vodi, jih nato položite v vrečko in jo stiskate v roki, da se razvije pena. Z njo zmasirajte lasišče in ga nato sperite s toplo vodo.