Tom Kerridge

Špinačna solata s sezamom in ocvirki

Odlična jed za lahko kosilo. Bogat, slan okus rokforja je v krasnem ravnotežju s hrustljavimi, pikantnimi ocvirki, mehko špinačo in svilnatim račjim rumenjakom. Hrustljavi ocvirki so tudi izvrsten prigrizek, zato si lahko naredite kar dvojno porcijo za zalogo. Meni so všeč zelo pekoči, če pa vam prija blag okus,dodajte manj kajenskega popra in čilija. Tudi preliva bo količinsko preveč samo za to solato, zato ga spravite v steklen kozarec in postavite v hladilnik. Tam lahko še 4 dni čaka, da ga uporabite, lahko tudi kot pomako za na palčke narezano zelenjavo.

Sestavine Za 4 osebe

  • Za pekoče ocvirke:
  • 1 žlička kajenskega popra
  • 1 žlička karija v prahu
  • 1 žlička čilija v prahu
  • ½ žličke orientalske kumine v prahu
  • 150 g ocvirkov
  • Za preliv:
  • 1 žlica tahinija
  • 1 rumenjak jajca iz proste reje
  • 1 žlica rjavega ječmenovega kisa
  • 120 ml olivnega olja
  • 30 ml sezamovega olja
  • 3 žlice sezamovih semen, malce popraženih v suhi ponvi
  • Za solato: 20 g masla
  • 200 g mlade špinače
  • 2 žlici rastlinskega olja
  • 4 račja jajca iz proste reje
  • 100 g rukole
  • 150 g rokforja, nadrobljenega

Priprava

  1. 1Pečico segrejemo na 180 °C/ventilatorska 160 °C/plinska 4
  2. 2Za pekoče ocvirke v skledi zmešamo začimbe v prahu z 2–3 žlicami vode, da nastane pasta.
  3. 3Dodamo ocvirke in zmešamo, da jih začimbe obdajo.
  4. 4Prestavimo jih v pekač in pečemo 5–10 minut.
  5. 5Odcedimo in ohladimo na papirnatih brisačah.
  6. 6Za preliv v skledi dobro stepemo tahini, rumenjak in kis.
  7. 7Z metlico počasi vtepemo olivno olje in nato še sezamovo olje, da omaka emulgira.
  8. 8Dodamo malce vroče vode, da razredčimo omako do gostote sladke smetane.
  9. 9Vmešamo sezamova semena.
  10. 10V veliki ponvi na zmernem ognju stopimo maslo.
  11. 11Ko se neha peniti, dodamo špinačo in jo na hitro podušimo, da ovene.
  12. 12Medtem v drugi ponvi na močnem ognju segrejemo olje.
  13. 13Nato v ponev ubijemo jajca in jih cvremo, dokler ni beljak pečen in ob robovih malce hrustljav.
  14. 14Jajca prestavimo na ogret krožnik.
  15. 15Rukolo zmešamo z uvelo špinačo in z ravno dovolj preliva, da obda zelenjavo.
  16. 16Marinirano zelenjavo pretresemo s polovico pekočih ocvirkov in nežno vmešamo zdrobljeni rokfor.
  17. 17Solato razdelimo na štiri krožnike, na vrh vsake damo pečeno jajce in potresemo s preostalimi ocvirki.
  18. 18Namig: Špinača je ena najbolj uporabnih vrst listnate zelenjave. Lahko si je privoščimo več pesti v solatah ali pa uživamo v svilnatem, kremastem okusu špinačnega pireja.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE