Pečen puran

S ptičem v novo leto

So dnevi, ko se nam ne sme nikamor muditi. To velja tudi za pripravo dobrih slavnostnih jedi, s katerimi še bolj veselo poletimo mlademu letu naproti. V kuharici Valentina: Kaj bo za kosilo, izdani pri založbi Totaliteta, najdemo recept za sočnega mehkega purana, ki ga je treba začeti pripravljati že dan prej, preden ga postrežemo, a je vredno truda.

Sestavine

  • velik puran (vsaj 3 kg)
  • SLANICA:
  • 5 l vode
  • 3 dl belega vina
  • 300 g soli
  • 2 žlici črnega popra
  • žlica koriandrovih semen
  • žlica brinovih jagod
  • 4 lovorjevi listi
  • glavica česna
  • AROMATIČNO MASLO:
  • 250 g masla
  • šopek timijana (ali žlica suhega)
  • šopek peteršilja
  • poper in sol
  • NADEV:
  • 200–300 g suhega belega kruha
  • čebula
  • 2 stebli zelene (lahko nadomestimo z 2 žlicama sofrita – osnovnega zelenjavnega popraženja)
  • jajce
  • muškatni orešček
  • 2–3 žlice mleka
  • sol in poper

Priprava

  1. 1PRVI DAN:
  2. 2Pripravimo si veliko skledo, lonec ali lavor, kamor bomo lahko potunkali celega purana.
  3. 3V kozico stresemo sol, dodamo vse suhe začimbe in zalijemo z litrom vode.
  4. 4Počasi zavremo in mešamo, da se sol stopi.
  5. 5Zlijemo v posodo za slanico, dodamo še strte, a neolupljene stroke česna, belo vino, preostalo vodo in premešamo.
  6. 6Zdaj v to raztopino potunkamo purana, s prsmi navzdol.
  7. 7Postavimo v hladilnik ali na hladno za 24 ur.
  8. 8Po osmih urah purana v slanici obrnemo.
  9. 9DRUGI DAN:
  10. 10Pečico naslednje jutro razgrejemo na 220 stopinj Celzija.
  11. 11Purana vzamemo iz slanice ter znotraj in zunaj z gospodinjskim papirjem temeljito obrišemo.
  12. 12Timijanove lističe osmukamo, peteršilj nasekljamo in obe zelišči pretlačimo skupaj z maslom.
  13. 13Ker pa bomo najverjetneje imeli opravka s suhim timijanom, ga preprosto vtremo med maslo.
  14. 14Purana znotraj in zunaj solimo in popramo.
  15. 15Odišavljeno maslo zatlačimo med meso in kožo na prsih – polovico na vsaki strani.
  16. 16Za kruhov nadev narežemo suh kruh na kocke.
  17. 17Čebulo grobo nasekljamo, prav tako zeleno.
  18. 18Medtem v kozici razgrejemo tanko plast oljčnega olja. Nanj stresemo čebulo in zeleno.
  19. 19Solimo, popramo in popražimo. Če uporabljamo sofrito, bo šlo seveda brez praženja.
  20. 20Dodamo kruh in vse skupaj premešamo.
  21. 21Počakamo, da se nekoliko ohladi, nato dodamo jajce. Začinimo z muškatnim oreščkom.
  22. 22Vse skupaj pregnetemo. Če je zmes zelo suha, dodamo še dve ali tri žlice mleka. S tako pripravljenim nadevom napolnimo purana.
  23. 23Potisnemo ga v pečico. Skupno ga bomo pekli dve uri in pol do tri, če imamo opravka z velikim ptičem.
  24. 24Po pol ure temperaturo znižamo na zmernih 170 stopinj Celzija, purana pa temeljito zalijemo s sokovi, ki so se nabrali na dnu pekača.
  25. 25Maslo na prsih ga bo mastilo od znotraj, zato se bo cvrčeče zapekal, hkrati pa se bo ob topljenju spreminjalo v dišečo omako.
  26. 26Proces z zalivanjem ponovimo še vsaj trikrat do konca peke, predvsem ga zalivamo po bedrih, ki tudi potrebujejo najdlje, da se spečejo.
  27. 27Tik pred koncem pečenja temperaturo ponovno dvignemo na močnih 220 stopinj Celzija, da se kožica zlato zapeče.
  28. 28Pečenega purana vzamemo iz pečice in pustimo, da pol ure počiva, potem pa ga narežemo in razporedimo na servirni krožnik.
  29. 29Nikar ne pozabimo na nadev, ta bo najbolj zaželen del božične pojedine.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE