Pri zmanjševanju menopavznih nevšečnosti se sicer najprej velja držati smernic, ki veljajo za vse, tj. vsakodnevnega uživanja sveže zelenjave in sadja, stročnic in oreškov ter zdravih maščob. Seveda vsaki posameznici prijajo drugačne jedi, zato se splača preveriti, katero od živil, ki so jih priporočale že naše babice, je prav zanjo številka ena.

Ribe

Na jedilnik vsaj dvakrat tedensko uvrstimo morske ribe, bodisi sveže bodisi iz pločevinke. Te zdrave prebivalke morja so namreč bogate z maščobnimi kislinami omega-3, ki krepijo kosti, zmanjšujejo tveganje za srčno-žilne bolezni, blažijo t. i. vročinske valove in preprečujejo nejevoljo. Najboljše so manjše ribe, saj je v njih nakopičenih manj težkih kovin.



Laneno seme

Vsak dan si privoščimo vsaj žličko lanenih semen, saj prav tako vsebujejo obilo maščobnih kislin omega-3 in veljajo za naravni estrogen. Pomembno je, da jih zmeljemo tik pred zaužitjem. Potresemo jih po solati ali vmešamo v kosmiče, jogurt in namaze za kruh. Najbolj priporočljivo jih je zaužiti že zjutraj.



Olivno olje

Ne pozabimo na ekstra deviško olivno olje, brez katerega ni tudi pri zdravnikih zelo hvaljene mediteranske diete. Ta vrsta olja vsebuje zelo veliko vitamina E, ki ne preprečuje le navalov vročine in mašenja žil, temveč tudi vaginalno suhost, zaradi katere so spolni odnosi boleči oziroma neprijetni. Kar najbolj pogosto ga uporabimo v solatnih polivkah, pri pripravi zelenjavnih prilog in (p)omak.



Žajbelj

Poznavalci zdravilnih zelišč vedo, da je žajbelj odlično sredstvo za razkuževanje, deluje blago pomirjevalno in preprečuje čezmerno potenje, ki je v menopavzi posebno nadležno ponoči. Iz žajbljevih posušenih listov pripravimo čaj, a imejmo v mislih, da je precej grenak, zato bodimo zmerni s količino. Bolj okusen je v čajnih mešanicah, denimo v kombinaciji s poprovo meto.



Koriander

Morda nam bo pisan na kožo koriander, ki je na videz zelo podoben peteršilju, a nekaterim ni všeč zaradi specifičnega vonja. Pospešuje delovanje žlez, iz telesa pomaga izločati strupe ter zgledno uravnava prebavo. Prav tako izboljšuje spomin in koncentracijo. Učinek je še večji, če uporabljamo koriandrovo eterično olje.