Zimske jedi

Seveda je potreba po hrani v zimskih mesecih večja, saj organizem porabi ogromno kalorij za ogrevanje telesa. A različna hrana daje različno energijo, določene surovine in jedi telo dodatno ogrejejo, saj pripomorejo k ustvarjanju dodatne notranje toplote. Prvi na seznamu so kompleksni ogljikovi hidrati, ti se hitro prebavijo. Nikar ne gre pozabiti na zimsko sadje in zelenjavo, le dovolj velika količina vitamina C bo imunski sistem vzdrževala na stopnji, kjer se bo lahko sam boril z bacili. Pomaranče, granatna jabolka, brokoli, zelje in repa bodo vnesli pomembne vitamine, če jih jeste surove, bodo v prebavnem traktu ustvarili dodatni ogenj. Fitokemikalije in vlaknine v ovsu, rjavem rižu ter polnozrnatih žitih lepo ogrejejo telo, z zdravilnimi olji pomagajo tudi semena in oreški. Nikoli ne morete zgrešiti z vročim čajem, če mu dodate še med in limono, zimski mraz takoj izgubi svojo strašljivost! 



Okusni drobci

Pomemben pomočnik pri preganjanju mraza so začimbe in zelišča, saj so izjemno uporabni v najrazličnejših oblikah. Kot začimbe jedem v obliki čajev, inhalacij ali kopeli pogrejejo, poživijo in ovijejo v udobje. Seznam je dolg, zato ni izgovora, da vam vsaj katera ne bi bila všeč: kardamom, kajenski poper, janeževa zvezda, cimet, koriander, kumin, koromač, česen, ingver, hren, muškatni orešček in kurkuma. Pri gretju sta posebno uspešna ingver in kajenski poper, avstralski znanstvenik dr. Eric Colquhoun meni, da je vzrok v stimulaciji celic, ki porabijo večjo količino kisika. Celice so kot majhna ognjišča: več kisika porabijo, več vročine oddajo! 



Kaj pravijo Kitajci

Po teoriji tradicionalne kitajske medicine so ledvice tisti organ, v katerem je shranjena življenjska energija, torej či. Ledvice povezujejo z zimo, saj naj bi bile ravno one odgovorne za ohranjanje toplote v zimskih mesecih. Zato je izjemno pomembno, da skrbimo za njihovo toploto, jih ne izpostavljamo mrazu in prepihu, obenem pa skrbimo za toploto stopal, mrzla stopala se hitro izrazijo tudi z ledvičnimi težavami. 



Jutranje ugodje

Ajurvedska tradicija obožuje različne masaže z olji, saj umirijo ali aktivirajo živčni sistem, telo podmažejo z zdravimi maščobami ter ga nahranijo z vitamini. Pozitivna posledica masaže s toplim oljem (izberete lahko olje po želji, preverjeno je primerno sezamovo) je bajna prekrvitev, ravno pri cirkulaciji se pogosto zatakne, ko govorimo o prezeblih udih. Abhjanga, kot se imenuje praksa, globoko prekrvi tkivo, obenem pa zavaruje kožo pred dražljaji, kot so mraz, veter in centralna kurjava. Če boste dan začeli z desetminutno masažo, bo jutro kar naenkrat bolj sprejemljivo, vi pa bolj gibčni in navihani! 



Gospa telovadba

Najbolj zanesljiva pot do pregretega telesa je gibanje, naravni način za ogrevanje organizma. Zima je sicer namenjena zimskemu spanju, a tistega pravega le prepustite kosmatim medvedom. Za lenobo bo čas v poletnih mesecih pod palmami, sedaj pa je nujno, da si vsaj štirikrat tedensko privoščite pol ure vadbe, ki zviša utrip in spodbudi potenje. Redna vadba ohranja mišice, ki poleg maščobe skrbijo za ohranjanje telesne toplote ter da telo v tem strašnem mrazu ne otrdi. Vseeno pazimo, da se izognemo ekstremom. Pred vadbo se toplo oblečemo, da se telo počasi ogreva, ogrete mišice ohranjamo tople z dodatnimi oblačili, ni treba, da telovadimo v miniaturnih krpicah. Za aktivnosti na prostem so danes na voljo odlična, tudi cenovno ugodna oblačila, v katerih se izognemo pregrevanju in prehladu. Termoperilo, ki prevaja vlago, a telo ohranja toplo, je odkritje stoletja, vsaj za vse tiste, ki so zimske radosti sovražili zaradi kronične podhladitve.