Kruh malo drugače

Pogača

Seveda lahko pripravite kruh brez pekovskega kvasa, a to ni vse, izpeljank je še kar nekaj. Lahko na primer poskusite malo drugačno pogačo.

Sestavine Za pogačo velikosti približno 19 krat 32 cm

  • Za droži
  • 50 g bele pšenične moke tip 500
  • 50 g vode
  • žlico matičnih droži – droži, ki jih vzdržujemo
  • Za testo
  • 300 g bele pšenične moke tip 500
  • 200 g + 10 g vode
  • žlico olivnega olja
  • 7 g soli
  • Za oblogo
  • 2 vejici češnjevih paradižnikov
  • grobo morsko sol
  • rožmarin (po želji)
  • olivno olje za pekač

Priprava

  1. 1Priprava droži: droži pripravimo od 4 do 12 ur pred zamesitvijo testa. V kozarčku zmešamo 50 g bele pšenične moke, 50 g vode in žlico matičnih droži. Pokrijemo s pokrovom in pustimo vzhajati, dokler se prostornina zmesi ne podvoji.
  2. 2Priprava testa: v posodo nalijemo 200 g vode, nato dodamo droži in jih z roko ali žlico razmešamo. Dodamo moko in olje ter vse sestavine dobro premešamo, da ni vidnih suhih sledi moke. Posodo pokrijemo s pokrovom ali kuhinjsko krpo in testo pustimo počivati pol ure. Po počitku dodamo sol in 10 g vode ter dobro vgnetemo v testo. Če je presuho, dodamo še malo vode. Gnetemo še pet ali šest minut, da razvijemo glutenske vezi.
  3. 3Prvo vzhajanje: skledo pokrijemo in testo pustimo vzhajati toliko časa, da se približno podvoji prostornina testa. To lahko traja od tri do sedem ur, odvisno od moči droži in temperature okolja.
  4. 4Oblikovanje: ko je testo primerno vzhajano, pekač namažemo z olivnim oljem. Testo preložimo v pekač, ga malce pokapamo z olivnim oljem in s prsti raztegnemo proti robovom pekača. Po vrhu razporedimo češnjeve paradižnike. Pazimo, da jih ne potisnemo pregloboko v testo, saj bi se lahko med vzhajanjem spustili na dno pekača in med peko sprijeli. Pekač pokrijemo s kuhinjsko krpo in testo pustimo še drugič vzhajati.
  5. 5Drugo vzhajanje: pekač pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati toliko časa, da se prostornina približno podvoji. To lahko traja od dve do štiri ure.
  6. 6Peka: vsaj pol ure pred peko postavimo v spodnji del pečice prazen pekač in segrejemo na najvišjo temperaturo oziroma vsaj na 240 stopinj Celzija. Testo tik pred peko posujemo z grobo morsko soljo in po želji tudi z rožmarinovimi iglicami. Pekač s pogačo prenesemo v pečico, na spodnji pekač pa zlijemo malo mlačne vode in temperaturo znižamo na 230 stopinj Celzija. Pečemo 20 minut, nato temperaturo znižamo na 200 stopinj Celzija in pečemo še 30 minut oziroma do lepe zlato rjave barve. Pečeno pogačo vzamemo iz pekača in jo ohladimo na kuhinjski rešetki.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE