Proso

Pečene bučke s proseno kašo

Proso je eno najstarejših žit, s katerimi so se ljudje prehranjevali. Že pred 10.000 leti so ga uporabljali Kitajci, nato ga je zamenjal riž. Sodi med zdravilne rastline: pospešuje potenje in odvajanje vode. Je naravni antibiotik in vsaj enkrat na teden naj bi ga zaužili, saj čisti črevesje in razstruplja telo.

Sestavine

  • 4 mlade bučke (teža bučke okrog 200 g)
  • 50 g prosene kaše
  • 100 g kuhanega mesa (piščančje, goveje, svinjsko meso ali 100 g gob šitak)
  • 1 strok česna
  • 1 jajce
  • 50 g sira (naribanega parmezana ali mocarele)
  • malo olivnega olja
  • malo mletih lanenih semen
  • lovorjev list
  • malo soli in popra

Priprava

  1. 1Proseno kašo operemo, kuhamo z lovorjevim listom v 150 ml vode 15–20 minut in ohladimo.
  2. 2Bučke operemo, prerežemo po dolžini in izdolbemo sredino. Pazimo, da zunanjega dela ne poškodujemo.
  3. 3Zunanje dele bučk položimo v pomaščen pekač v velikosti 20 x 40 cm ali pekač prilagodimo velikosti ali obliki bučk.
  4. 4Izdolbeno meso bučk narežemo na majhne kocke, solimo in skuhamo ter odcedimo.
  5. 5Ohlajeni kaši dodamo kuhano meso in bučke, ki smo jih pretlačili.
  6. 6Dodamo strt česen, poper in sol po potrebi.
  7. 7Jajce spenimo, mu primešamo sir in ga rahlo vmešamo v nadev.
  8. 8Pečico segrejemo na 190 °C.
  9. 9Napolnimo bučke, posujemo s sirom in lanenimi semeni ter pečemo približno 30 minut.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE