Imunski sistem

Okrepljeni se laže borimo proti boleznim

Za več kot 200 vrst virusov je znano, da povzročajo prehlad – in njihovo število se stalno povečuje. Razlog za to je, da nenehno spreminjajo svoj dedni zapis in oblikujejo nove podatke, ki jih imunski sistem ne prepozna. Nemogoče je ustvariti ščit pred vsemi, lahko pa s krepitvijo imunskega sistema naredimo ogromno.

Nalezljive bolezni so utrudljive. Zakaj? Citokini (posredniki imunskega sistema), ki med okužbo preplavijo telo, delujejo kot močni sprožilniki spanca. Telo prisilijo v varčevanje z energijo in drugimi zalogami, ker jih imunski sistem potrebuje za obrambo pred povzročitelji bolezni. Skrb za dober spanec je morda ena najboljših metod, kako ohraniti zdravje in dolgo živeti. Lahko se še tako zdravo prehranjujemo, zobamo vitamine in se veliko gibljemo, toda če ne spimo dovolj, nam vse to nič ne pomaga. Imunski sistem brez spanja je kot avtomobil brez goriva – v nekem trenutku se bo ustavil.



Bele krvničke v vrhunski formi
Dejavnikov, ki delo imunskega sistema podpirajo ali ovirajo, je več. Ne zadostuje, da se izogibamo neprimernim živilom, svojo prehrano moramo zastaviti drugače (poskrbimo za hrano, bogato z zdravimi bioaktivnimi snovmi!). Tudi čustvena uravnoteženost preprečuje oslabitev imunosti; osredotočenost na pozitivne izkušnje ter spodbujanje občutka zadovoljstva v vsakdanjem življenju lahko mehanizmom za boj proti boleznim dasta dodaten zagon. Že majhne življenjske spremembe imajo velik vpliv – pojdimo na lahkoten sprehod, pripravimo si solato, bogato s hranili, privoščimo si več časa za sproščanje. Na srečo ima telo odlično sposobnost regeneracije. Le nekaj »truda« in v nekaj mesecih bomo svoje bele krvne celice spravili v vrhunsko formo.



Domači zdravilni zvarek
Že v 12. stoletju je srednjeveški judovski filozof in zdravnik Mojzes Majmonid priporočal kurjo juho kot sredstvo proti dihalnim težavam, toda šele osem stoletij pozneje so znanstveniki razumeli, zakaj je to živilo tako primerno. Prvi kazalnik zdravilnega učinkovanja kurje juhe pri prehladu izhaja iz leta 1978, ko je neki specialist za pljuča v ZDA poročal, da pitje vroče juhe bolje odmaši zastoj izločkov kot vroča voda. To izjavo so pozneje potrdili tudi na medicinskem oddelku Univerze v Nebraski, kjer so razkrili, da kokošja juha upočasnjuje nekatere vnetne procese, ki vodijo v poslabšanje prehlada. Ugotovili so, da deluje neposredno na imunski sistem, ker se pod njenim vplivom nevtrofilci – bele krvne celice, ki se v velikem številu sproščajo za boj proti virusnim okužbam – teže kopičijo v sapnicah, kjer lahko povzročijo otekanje in povečano tvorbo sluzi. Poleg tega so spoznali, da kokošja juha vsebuje spojine, podobne učinkovinam v zdravilih proti prehladu. Tako je denimo cistein, aminokislina, ki se sprošča pri kuhanju piščančjega mesa, po svoji kemijski sestavi podobna acetilcisteinu, snovi, ki se uporablja pri boleznih dihalnih poti.


Recept za odlično in okusno domače zdravilo proti prehladu najdete TUKAJ.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
onaplus logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
onaplus logo

Naročite se
na OnaPlus in izkoristite
25% popust!

NAROČI SE