Študijo, ki so jo nedavno objavili v strokovni reviji Heart, je kitajsko-britanska znanstvena ekipa izvajala kar devet let in v tem času preučila pol milijona zdravih odraslih Kitajcev, starih od 30 do 79 let. Tisti, ki so dnevno uživali jajca, so imeli na koncu raziskave za 11 odstotkov manjše tveganje za srčno-žilne bolezni kot pa tisti, ki jajc niso jedli, ob tem pa tudi 18 odstotkov manjše tveganje za smrtni izid tovrstnih bolezni. Raziskovalci so še izpostavili zanimiv podatek, da je bilo tudi tveganje za možgansko kap med uživalci jajc manjše, in to za 26 odstotkov v primerih notranjih krvavitev in 10 odstotkov v primerih strdkov. 



In kako je študija potekala? Znanstveniki so v devetletnem razponu zabeležili skoraj 84.000 primerov srčno-žilnih bolezni in 10.000 smrti zaradi srčno-žilnih bolezni, od vseh sodelujočih pa so pridobili tudi podatek, kako pogosto uživajo jajca. Le 13 odstotkov jih je povedalo, da jajca jedo vsak dan, samo devet odstotkov pa jih je navedlo, da jajc ni jedlo nikoli ali zgolj redko. Ko so podatke združili, so dobili navedene izsledke in sklenili: »Študija ugotavlja, da obstaja povezava med zmernim uživanjem jajc (do jajce dnevno) in nižjo stopnjo srčno-žilnega dogodka.« 



A raziskava ni naletela na povsem plodna tla. Ob rezultatih so se oglasili nekateri zunanji strokovnjaki, ki že svarijo, da se na študijo ne gre preveč zanašati. Ocenjujejo, da njene ugotovitve ne dokazujejo, da uživanje jajc aktivno zmanjšuje tveganje za srčno-žilne bolezni, saj vzorec populacije ni bil pravilno reprezentiran. »Pomembna omejitev te študije je, da so bili ljudje, ki so redno jedli jajca, veliko premožnejši od tistih, ki so se jim izogibali,« je raziskavo komentiral strokovnjak za prehrano z londonskega univerzitetnega kolidža Tom Sanders. »Ravni kapi na Japonskem, v Avstraliji, Severni Ameriki in Evropi že desetletja dejansko upadajo, razlog za to pa ostaja nejasen, a bi lahko bil povezan s povečevanjem obilja,« je dodal.



Tudi strokovnjak za kardiologijo Gavin Sandercock z univerze v Essexu je ocenil, da bi bilo na podlagi takšne študije nespametno trditi, da so jajca dobra ali slaba, saj je način prehranjevanja nekaj veliko zapletenejšega kot zgolj izpostavljanje enega vira hrane, denimo jajca. Že res, da so bogata s ključnimi beljakovinami in vitamini ter s svojo hranilno vrednostjo nudijo dolgotrajno sitost, ki varuje pred prepredanjem s praznimi kalorijami, a najverjetneje bo potrebna še kakšna dodatna raziskava, ki bo ovrgla dolgoletno mantro, da je količina holesterola v jajcih kriva za večje tveganje za srčno-žilne bolezni. 



Revija Heart je ob izdelskih raziskave o jajcih objavila tudi študijo, iz katere izhaja, da imajo ljudje, ki na delo hodijo peš oz. se vozijo s kolesom, za 11 odstotkov manjše tveganje za srčno-žilne bolezni in kap, kot tisti, ki se vozijo z avtomobilom. Tveganje za smrt zaradi srčno-žilnih bolezni pa je bilo med prvimi skoraj za tretjino manjše, še izhaja iz študije, ki so jo sedem let izvajali med več kot 350.000 Britanci.



Srčno-žilne bolezni so vodilni vzrok smrti in invalidnosti v svetu. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacija vsako leto zaradi srčno-žilnih bolezni umre okoli 17,7 milijona ljudi, kar je skoraj tretjina vseh smrti na svetu. Osemdeset odstotkov smrti zaradi srčno-žilnih bolezni povzročijo srčni infarkti in možganske kapi. Tveganje povečujejo kajenje, nezadostna telesna dejavnost ter nezdrava prehrana z visoko vsebnostjo soli ter malo svežega sadja in zelenjave.