ZNANA GOSTINKA

Dada Jerovšek: Ah, seveda je bila kriva ljubezen

Lastnica verige Kaval Group je spregovorila o izzivih v gostinstvu. Priznala je, da so bila zadnja leta tudi zanje težka. Nekaj besed je namenila tudi svojemu sinu.
Fotografija: Dada Jerovšek, foto: Črt Piksi
Odpri galerijo
Dada Jerovšek, foto: Črt Piksi

Dada Jerovšek in njen mož že več kot 20 let upravljata znano kulinarično verigo Kaval Group. Pod njenim okriljem delujejo številne ljubljanske restavracije, gostilne in kavarne, ki so zaradi dobre kulinarike, prijetnega ambienta in prijaznih natakarjev priljubljene tako med domačimi kot tujimi gosti.

Jerovškova je v intervjuju za Nedelo spregovorila o svojih začetkih delovanja v gostinstvu, opisala je izzive, s katerimi se srečujejo v zadnjih letih, zaupala izkušnje z današnjimi mladimi in opredelila lastnosti dobrega natakarja.

»Ah, seveda je bila kriva ljubezen. Moj mož je imel picerijo Kaval, še preden sva se spoznala, od takrat naprej pa sodelujeva. Zelo sva si različna, ustvarjava vsak s svojo energijo, a vedno naju žene naprej, vedno si rečeva, kaj če bi poskusila še to,« razlaga Jerovškova, ki je po izobrazbi sicer arhitektka, kako jo je pot zanesla v gostinstvo in kako se z možem lotevata upravljanja Kavala.

Pri tem ne skriva, da je njuno delo naporno, saj pogosto delata od jutra do večera, vendar sta mu, kot pravi, predana s srcem in strastjo.

Vedno več Ljubljančanov se pritožuje zaradi vse večjega deleža turistov pri nas, Jerovškova pa na to odgovarja: »Dokler turistov ni bilo, smo si jih vsi želeli, zdaj, ko jih imamo, pa spet nikomur ni prav. Premalo se zavedamo, da je turizem gospodarska panoga, turisti pa prinašajo denar gostincem, hotelirjem in trgovcem.«

Sama je ponosna na Ljubljano in pravi, da si želi na njenih ulicah videti čim več različnih barv polti, kultur in obrazov z vsega sveta, saj nas tudi to ponese v svet.

Jerovškova je priznala, da so bila zadnja leta tudi zanje zelo težka, saj je med korono ogromno ljudi iz gostinstva odšlo delat drugam. Odšli so tudi nekateri njihovi zaposleni, ker so jim pri konkurenci ponudili višje plačilo. Sicer pa so se pri Kavalu v času vsesplošnega zaprtja zaradi protikoronskih ukrepov kljub visoki ceni, ki jo zaradi tega plačujejo še danes, odločili, da ne bodo nikogar odpustili.  

Dada opozarja, da imajo današnji mladi na splošno slabše delovne navade kot prejšnje generacije, saj na razgovorih za službo pogosto najprej vprašajo, kakšna je plača, nato pa povedo, da bi delali le v dopoldanskem času in od ponedeljka do petka. Dodaja, da mladim sicer ne želi delati krivice, saj je med njimi tudi veliko krasnih in pridnih ljudi: »Mladih ljudi, ki se zavedajo, da denar ne pade iz maminega ali očetovega žepa, sem vedno vesela in ponosna, da so.«

Jerovškova je v intervjuju priznala tudi to, da Kaval ni vedno žel le uspehov, temveč je bila v preteklosti narejena tudi kakšna poslovna napaka: »Seveda so bile napake in tudi padci. Ampak, kot vedno, se iz napak najbolj učimo, žal.«

Razložila je tudi, zakaj se niso odločili za širitev izven Ljubljane, čeprav se jim je ponujalo veliko tovrstnih možnosti, in kaj smatra za največji poslovni neuspeh. V intervjuju, ki si ga lahko preberete TUKAJ - na Delo.si, je nekaj besed namenila tudi svojemu sinu Nejcu in povedala, s kakšnim zdravstvenim stanjem se spopada in kakšno karierno pot je ubral sam.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte