Slovenska tradicija

Goveja juha z rezanci

Goveja juha se je pri nas uveljavila v 19. stoletju, čeprav so njeni temelji z različnimi mesno-zelenjavnimi enolončnicami veliko starejši. Danes, dve stoletji pozneje si jo mnogi še vedno privoščijo vsako nedeljo, če ne tako pogosto, pa goveja juha na mizi kraljuje vsaj za praznike.

Sestavine

  • 1 kg govejega mesa (zelo okusna je iz nasekanega volovskega repa, primerni kosi govejega mesa so tudi pleče, spodnji del reber ali križni kos) in rahla mozgova ali ploščata goveja kost
  • 2,5 l vode
  • sol
  • po en rdeč in rumen korenček
  • kos gomoljne zelene ali vejica njenega zelenja
  • peteršiljeva korenina in zelenje
  • kos rumene kolerabe
  • 1/2 čebule
  • strok česna
  • 1 paradižnik
  • do 8 poprovih zrn
  • lovorjev list
  • suhi jušni rezanci

Priprava

  1. 1Meso in kosti damo v lonec in zalijemo z dvema litroma hladne vode. Solimo.
  2. 2Ko voda zavre, dodamo vso navedeno zelenjavo, pred tem polovico čebule na hitro popečemo na ponvi ali kuhalni plošči in dodamo preostali zelenjavi. Juha naj zelo rahlo vre od dve do tri ure, kar je odvisno od starosti mesa. Juha iz starejšega mesa je okusnejša. Med počasnim vrenjem se nabirajo pene. Teh ne odstranjujemo, saj prispevajo k dobremu okusu.
  3. 3Približno 15 minut pred koncem dodamo še jušne začimbe (poprova zrna, lovorjev list).
  4. 4Ko je skuhana, jo pustimo nekaj minut mirovati, nato jo precedimo in postrežemo ali jo zakuhamo z rezanci oziroma bleki.
  5. 5Spomladi in poleti jo lahko potresemo z nasekljanim svežim drobnjakom, preden jo postrežemo.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE