Ribe in gobe

Frikase s postrvjo in jurčki

Morda še ne veste, da so gobe in ribe v izjemnem sozvočju? Za frikase vedno izberemo svetle vrste gob – za ta recept so primerne tudi lisičke in šampinjoni. Pri nakupu raje izberemo čim manjše gobe: te lahko uporabimo cele in frikase bo tako videti še lepši.

Sestavine za 4 osebe

  • 600 g fileja postrvi
  • sok 1 limone
  • 1 žlička worcestrske omake
  • sol in poper
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • 300 g majhnih, čvrstih jurčkov (jasno, da boste zdaj uporabili suhe)
  • 4 žlice moke
  • 5 žlic olja
  • 100 ml suhega belega vina
  • ¼ l ribje jušne osnove
  • 200 g smetane
  • 1 brizg limonovega soka
  • 200 g češnjevih paradižnikov
  • ½ šopka drobnjaka

Priprava

  1. 1Fileje postrvi operemo, osušimo s papirnato brisačo in narežemo na približno 5 cm velike kose.
  2. 2Pokapamo jih z limonovim sokom in worcestrsko omako, začinimo s soljo in poprom, pokrijemo s plastično folijo in 15 minut mariniramo v hladilniku.
  3. 3Medtem olupimo čebulo in česen in ju drobno sesekljamo. Jurčke očistimo, obrišemo s papirnato brisačo in, odvisno od velikosti, pustimo cele ali narežemo na rezine.
  4. 4Moko pretresemo na krožnik. Kose postrvi vzamemo iz marinade, osušimo s papirnato brisačo in pomokamo po obeh straneh.
  5. 5Odvečno moko otresemo.
  6. 6V globoki ponvi segrejemo 2 žlici olja in na njem kose ribe na srednjem ognju pečemo pribl. 2 minuti na vsaki strani.
  7. 7Poberemo iz ponve in postavimo na toplo v pečico, ogreto na 50 °C.
  8. 8Čebulo in česen popražimo v vroči ponvi v maščobi, ki je ostala od cvrenja.
  9. 9Dodamo jurčke in vse skupaj pečemo še približno 5 minut.
  10. 10Prilijemo vino, jušno osnovo in smetano in zavremo.
  11. 11Omako na srednjem ognju kuhamo, da postane gosta, nato jo začinimo s soljo, poprom in limonovim sokom.
  12. 12Češnjeve paradižnike operemo in razrežemo na pol.
  13. 13Preostalo olje segrejemo v drugi ponvi in v njej popečemo paradižnike.
  14. 14Začinimo jih s soljo in poprom.
  15. 15Drobnjak operemo, otresemo do suhega in na drobno sesekljamo.
  16. 16Primešamo ga jurčkom, tik preden jih postrežemo.
  17. 17Kose ribjih filejev damo na globoke krožnike z omako, dodamo še češnjeve paradižnike.
  18. 18Zraven tekne riž.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE