Paradižnikove strasti

Domača paradižnikova omaka na način primorske none

Zdi se, da se ljudje pri paradižniku delimo na dva pola: ali ga na vso moč obožujemo ali ga pač ne smemo niti videti. Mi ga obožujemo, skorajda tako zelo kot čokolado. Že zdaj ga kupujemo, vsekakor pa se najbolj veselimo tistega z domačega vrta. Taki osnovni paradižnikovi omaki pravijo tudi šalša in jo lahko ponudimo na njokih, špagetih ali kakšnih drugih testeninah, obnese pa se tudi kot pomemben gradnik številnih mediteranskih jedi. Kuhali jo bomo vedno znova, dišavili pa z zelišči z vrta. Tudi tukaj se omaka kuha v dveh fazah: najprej se skuha paradižnik, ki se ga nato sleče iz kože, potem pa se osnova nadgradi v omako. Tudi na Primorskem ponekod kuhan paradižnik pretlačijo skozi cedilo, v spodnjem receptu pa je opisan poenostavljen vsakdanji postopek.

Sestavine

  • 1,5 kg zelo zrelega paradižnika
  • 1 majhna glava čebule in/ali 1 strok česna
  • olivno olje
  • bazilika ali origano
  • sol in poper

Foto: Totaliteta

Priprava

  1. 1Paradižnik operemo in cele plodove damo v lonec.
  2. 2Prelijemo s toliko vode, da je ves pokrit.
  3. 3Skuhamo, da se plodovi zmehčajo (10 minut).
  4. 4Odstavimo in počakamo, da se ohladijo.
  5. 5Ohlajen paradižnik kar z rokami iztisnemo iz kože, z nožem pa mu izrežemo trde dele okoli peclja.
  6. 6Iztisnemo mu tudi seme. Tole gre zelo hitro, saj so plodovi mehki in kar skočijo iz lupine.
  7. 7Olupke in semena zavržemo.
  8. 8Čebulo drobno nasekljamo, česen prav tako. Lahko uporabimo samo eno ali drugo, lahko pa tudi oboje.
  9. 9V kozico nalijemo tanko plast olivnega olja.
  10. 10Nanj stresemo čebulo, blago solimo, na srednji vročini steklasto popražimo in dodamo še česen.
  11. 11Čim zadiši, dodamo očiščen paradižnik, solimo in popramo ter na majhni vročini pokrito dušimo 20 minut.
  12. 12Paradižnik bo med kuho razpadel in dobili bomo grobo omako.
  13. 13Če si želimo gladkejše omake, jo zmeljemo s paličnim mešalnikom.
  14. 14Po želji lahko na koncu dodamo še natrgano svežo baziliko ali posušen origano.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE