Judovska jed na žlico

Čolent

Ta odlična judovska sobotna jed se kuha v petkovi noči do naslednjega dne, a dolgotrajni proces je vreden bogatega okusa, ki ga prinese.

Sestavine za 6 oseb

  • 3 žlice olivnega olja
  • 700 g kratkih govejih reber s kostmi
  • 500 g gosjih prsi brez kože in kosti
  • 500 g piščančjih stegen s kostmi in brez kože
  • 500 g olupljenega in na četrtine narezanega voskastega belega krompirja, na primer sorte cara ali maris piper
  • 500 g čebule, debelo narezane
  • 250 g korenčka, olupljenega in narezanega
  • 4 stroki česna, strti
  • 100 g belega fižola, čez noč namočenega v mrzli vodi in odcejenega
  • 100 g ledvičastega fižola, čez noč namočenega v mrzli vodi in odcejenega
  • 100 g ješprenja
  • 1 žlica prekajene zmlete paprike
  • sol in sveže zmlet črni poper
  • 1,5 l kokošje jušne osnove in še malo, če je treba
  • 2 žlici medu

Priprava

  1. 1V veliki kozici segrejemo olje, dodamo rebra, gosje prsi in piščančja stegna ter opekamo 3–4 minute z vsake strani, da meso dobro porjavi. To storimo v več obrokih, da ne prenapolnimo kozice.
  2. 2Meso s penovko poberemo ven in damo na stran.
  3. 3V kozico damo krompir, čebulo, korenček in česen ter jih enakomerno razgrnemo po dnu.
  4. 4Vse meso vrnemo v kozico in zložimo na zelenjavo. Na vrh damo fižol, ješprenj in prekajeno zmleto papriko ter dobro posolimo in popopramo.
  5. 5Zalijemo z jušno osnovo in medom, pokrijemo in zavremo. Nato zmanjšamo ogenj, da jed komaj vre.
  6. 6Enolončnico kuhamo 8–12 ur in, če je treba, dolijemo jušno osnovo.
  7. 7Vmes občasno pomešamo.
  8. 8Mesu odstranimo kosti in takoj postrežemo.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE