REISHI

Te gobe so tako zdravilne, da jim pravijo gobe nesmrtnosti, rastejo tudi pri nas

Ker goba reishi krepi imunski sistem in deluje proti rakavim celicam, jo po svetu že desetletja uporabljajo za zdravljenje raka.
Fotografija: Reishi ali svetlikava pološčenka je ena izmed najbolj preučevanih zdravilnih gob. Foto: James Aloysius Mahan V/shutterstock
Odpri galerijo
Reishi ali svetlikava pološčenka je ena izmed najbolj preučevanih zdravilnih gob. Foto: James Aloysius Mahan V/shutterstock

Morda ste že slišali za reishi, izredno zdravilno gobo, ki jo tradicionalna kitajska medicina uporablja že stoletja. Čeprav njene blagodejne učinke na zahodu spoznavamo šele zadnja leta, je bilo okrog nje izvedenih že ogromno znanstvenih raziskav in reishi velja za eno izmed doslej najbolj preučevanih zdravilnih gob. A to še ni vse, ta neverjetna drevesna gliva raste tudi v Sloveniji, pri nas jo imenujemo svetlikava pološčenka (Ganoderma lucidum). Z malo sreče jo boste našli v naravi, lahko pa si jo vzgojite kar sami doma. 

Ker je reishi izredno trda lesna goba, je ne uživamo sveže, ampak jo sušimo in zmeljemo v prah, iz katerega nato kuhamo zdravilni čaj.
Ker je reishi izredno trda lesna goba, je ne uživamo sveže, ampak jo sušimo in zmeljemo v prah, iz katerega nato kuhamo zdravilni čaj.

Zdravilni učinki svetlikavih pološčenk 

Reishi na Kitajskem imenujejo tudi lingzhi ali goba nesmrtnosti, saj krepi imunski sistem, ima protivnetne učinke in deluje proti rakavim celicam. Še več, na Kitajskem in Japonskem to gobo že več kot 30 let uporabljajo pri zdravljenju rakavih bolnikov, in sicer tako v kombinaciji s kemoterapijo kot tudi samostojno, njihovi klinični rezultati pa dokazujejo, da je varna za uporabo. 

Znanstvene raziskave so doslej razkrile, da reishi vsebuje več kot 400 različnih biološko aktivnih učinkovin, a da bodo strokovnjaki razumeli delovanje vseh, bo potrebnih še veliko študij. Med najpomembnejšimi in najbolj raziskanimi učinkovinami v svetlikavih pološčenkah so beta-glukani in triterpenoidi. Beta-glukani so raznolika skupina polisaharidov, ki spodbujajo in uravnavajo delovanje imunskega sistema, ter delujejo antioksidativno in protivnetno, triterpenoidi pa izboljšujejo delovanje jeter, delujejo proti rakavim celicam, imajo protivneten učinek in zmanjšujejo nivo krvnega sladkorja. 

Sodobne študije z gobami reishi so tako do zdaj že pokazale, da svetlikava pološčenka vpliva na uravnavanje delovanja imunskega sistema in dviga odpornosti na okužbe, deluje protivnetno in proti rakavim celicam, ima blagodejne učinke na delovanje jeter ter na nivo krvnega sladkorja in izboljšuje kvaliteto spanca v obdobjih stresa. 

Reishi naj bi prav tako pomagala uravnavati visok krvni pritisk, povišan holesterol v krvi, blažila bolezni dihal (denimo astmo), pomagala krepiti odpornost bolnikom z okvaro imunskega sistema (osebe, okužene z virusom HIV in aidsom), blažila bolečine pri izbruhih pasavca in pomagala pri simptomih urinarnega trakta pri moških (prepogosto uriniranje ali težave z uriniranjem). Ker ima blagodejni učinek na različne sisteme človeškega telesa sodi med tako imenovane adaptogene. To so rastline ali glive (in pripravki iz njih), ki krepijo splošno zdravje človeka. 

PREBERITE ŠE -> Resasti bradovec, okusna in izredno zdravilna goba, ki jo lahko gojimo v stanovanju

Kako uživati reishi

Zdaj, ko veste, kako dragocene in zdravilne to te skromne drevesne glive, vas gotovo zanima, kako jih vključiti v prehrano. Ker so izredno trde in grenkega okusa, vam gurmanskih užitkov ne bodo nudile, a to še ne pomeni, da jih ne moremo uživati. V kulinariki sicer ne blestijo (razen zgolj v zelo mladi mehkejši obliki), a ker so tako zdrave, jih že kar nekaj proizvajalcev dodaja v različna živila in pijače, npr. v sladoled, čokolado, kavo, kombučo in pivo. 

Še najboljši način, da izkoristite zdravilne učinke teh gob, pa je, da si priskrbite zmleto posušeno reishi gobo, iz katere skuhate čaj, ki ga lahko pijete vsak dan. Čaj iz svetlikavih pološčenk (pa tudi drugih zdravilnih gob), moramo kuhati nekoliko dlje, kot zeliščne čaje, in sicer vsaj 15 minut na malem ognju, saj zdravilne snovi potrebujejo več časa, da se sprostijo iz žilavih celičnih sten gliv. 

Čaj iz svetlikave pološčenke kuhamo vsaj 15 minut na majhnem ognju, da se iz nje izločijo zdravilne snovi. Foto: Krungchingpixs/shutterstock
Čaj iz svetlikave pološčenke kuhamo vsaj 15 minut na majhnem ognju, da se iz nje izločijo zdravilne snovi. Foto: Krungchingpixs/shutterstock

Pri kuhanju reishi gob v vodi se iz celičnih sten gobe sprostijo vodotopni polisaharidi, kot so beta-glukani, in jih naše telo nato lahko absorbira, medtem ko prej omenjene triterpenoide iz reishi gob lahko ekstrahiramo v alkoholu, in v ta namen so na voljo že pripravljene tinkture iz svetlikavih pološčenk.

Tako sušene in zmlete gobe reishi, kot tinkture iz te glive boste našli na ljubljanski urbani gobji farmi Gobnjak, kjer si lahko priskrbite tudi micelij svetlikavih pološčenk ali komplet za gojenje teh gob, s katerim vam bodo reishi zrasle tudi v stanovanju. 

V Gobnjaku so nam še zaupali, da uživanja posušenih gob reishi (denimo v jogurtu, kozarcu vode ali smutiju), ne priporočajo, saj je v tem primeru absorpcija zdravilnih učinkovin v prebavilih zelo majhna, poleg tega pa jih bomo zaradi njihove teksture (sušene so precej puhaste in vlaknaste) težko zaužili. Celične stene gob, kot so reishi, so namreč zelo trde in jih naš prebavni sistem slabo razgrajuje. 

PREBERITE ŠE -> Ta okusna goba znižuje holesterol, vzgojimo pa jo lahko tudi sami doma

Kako sami vzgojimo reishi

Če se boste torej odpravili v Gobnjak, vas bodo tam podučili, kako svetlikave pološčenke vzgojite sami doma. Ne samo, da so zdravilne, so tudi izredno zanimive na pogled, če jih gojimo v zaprtih vrečah, saj na ta način zrastejo v fascinantni rogovilasti obliki, ki spominja na rogovje in je sama po sebi čudo narave. 

Reishi ljubijo toploto in poženejo gobe, ko je temperatura vsaj 20 °C, zato uspevajo tudi v ogrevanih stanovanjih, kjer jih lahko gojimo v zaprtih vrečah. Takšne že pripravljene komplete za gojenje boste dobili v Gobnjaku, kjer pravijo, da so reishi najlažje gobe za domače gojenje, saj ne potrebujejo praktično ničesar. Ko bodo reishi zrasle, preprosto odprete vrečo, poberete gobe, in jo ponovno zalepite z lepilnim trakom, ter počakate na novo pridelek. 

Reishi, gojene v zaprtih vrečah, zrastejo v rogovilasti obliki, ki je lahko tudi zanimiv okras prostora, kot kakšna nenavadna skulptura. Foto: Gobnjak
Reishi, gojene v zaprtih vrečah, zrastejo v rogovilasti obliki, ki je lahko tudi zanimiv okras prostora, kot kakšna nenavadna skulptura. Foto: Gobnjak

Če imate na voljo vrt, lahko reishi gojite tudi na hlodih, saj so razkrojevalke, ki v naravi rastejo na lesu listavcev. Glavna razlika je, da bodo na hlodih zrasle drugačne, in sicer s sploščeno trosovnico oranžnih odtenkov, ki se v polkrogu prelivajo od zlatorjave do bledorumene. 

In še opozorilo, reishi od začetka pomladi do pozne jeseni rastejo tudi v slovenskih gozdovih, vendar so zaščitene in na seznamu ogroženih vrst gliv, zato jih je v divjini prepovedano nabirati. Raje jih občudujte, po zdravilne učinke pa se odpravite h gojiteljem, ki z gojenjem prispevajo k ohranjanju vrste in večji razširjenosti v naravi. 

V družini pološčenk ali ganoderm v Sloveniji poleg reishi rastejo tudi smolena pološčenka (Ganoderma resinaceum) - na sliki, debela pološčenka (Ganoderma adspersum), sploščena pološčenka (Ganoderma applanatum), jelkina pološčenka (Ganoderma carnosum) in bakrenasta pološčenka (Ganoderma pfeifferi). Foto: Nomis_h/shutterstock
V družini pološčenk ali ganoderm v Sloveniji poleg reishi rastejo tudi smolena pološčenka (Ganoderma resinaceum) - na sliki, debela pološčenka (Ganoderma adspersum), sploščena pološčenka (Ganoderma applanatum), jelkina pološčenka (Ganoderma carnosum) in bakrenasta pološčenka (Ganoderma pfeifferi). Foto: Nomis_h/shutterstock

Gobe namesto plastike 

Micelij pološčenk raste hitro in je zelo žilav, zato se uporabljajo tudi za pridobivanje tako imenovanih glivnih biokompozitov. To so materiali, ki jih pridobimo s pomočjo gliv in so lahko nadomestek stiroporju ali podobnim umetnim materialom. Slovenski mikrobiolog Primož Turnšek in slovenski oblikovalec Rok Oblak sta lansko leto za Ustvarjalni laboratorij Krater iz takšnega glivnega biokompozita ustvarila Krater kapsulo, embalažo za keramično skodelico Krater kup, oba izdelka pa sta bila predstavljena tudi na milanskem tednu oblikovanja. 

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte