UNIVERZALNO ZDRAVILO

Ali nas kurja juhica res lahko pozdravi? Vse, o učinkih te krepčilne jedi

Sta tudi vam v otroštvu, ko ste zboleli, mama ali babica skuhali kurjo »župco«?
Fotografija: Ne glede na to, kje na svetu se nahajate, je kurja juha univerzalno zdravilo za prehlad. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Ne glede na to, kje na svetu se nahajate, je kurja juha univerzalno zdravilo za prehlad. Foto: Shutterstock

To priljubljeno juho v številnih različicah jedo ljudje po vsem svetu, kar je skupno različnim kulturam, pa je, da jo vsi priporočajo kot dobro za zdravje. A koliko resnice se zares skriva v tem?

Najbolj znana znanstvena raziskava v učinke kurje juhe na zdravje je iz leta 2000, ki je razkrila, da ta vrsta hrane v telesu zavira vnetja, zaradi česar lažje prenesemo prehlad in se hitreje pozdravimo.

In čeprav drugih študij v specifično delovanje kurje juhe ni bilo več narejenih, so si strokovnjaki enotni, da blagodejnost te krepčilne jedi tiči v mešanici njenih sestavin. Kurje ali piščančje meso s kostmi in hrustancem ter čebula, česen, zelena, korenček, cvetača, brokoli in druga zelena zelenjava vsebujejo kopico hranilnih snovi, ki okrepijo imunski sistem in pomagajo našemu telesu, da okreva. 

Strokovnjaki pravijo, da kurja juhica na zdravje blagodejno deluje tudi zaradi psihološkega efekta. Spominja nas namreč na otroštvo, ko smo se ob skrbi mame ali babice počutili bolje. Foto: Shutterstock
Strokovnjaki pravijo, da kurja juhica na zdravje blagodejno deluje tudi zaradi psihološkega efekta. Spominja nas namreč na otroštvo, ko smo se ob skrbi mame ali babice počutili bolje. Foto: Shutterstock

Zelenjava, bogata z vitamini in antioksidanti

Čebula in česen sta denimo dobro znana po tem, da učinkujeta proti virusom in vnetjem. Študija iz leta 2023, v kateri so starostniki vsak dan zaužili ekstrakt čebule in česna, je nedavno pokazala, da so bili ti posamezniki bolj odporni na bolezni dihal in se niso nalezli prehladov.

Podoben učinek na imunski sistem ima korenček, ki vsebuje vitamin A, ključen za odpornost. Študija leta 2021 je razkrila, da lahko ekstrakt korenčka pomaga zaščititi človeško telo pred rinovirusi, ki so v največji meri krivi za to, da zbolimo za prehladom.

Zelo dobra za odpornost je tudi zelena, ki jo pri kuhanju kurje juhe uporabljamo za osnovo, saj ji daje okus. Zelena vsebuje veliko močnih antioksidantov, kot so vitamin C in A, betakaroten in flavonoidi, poleg tega pa kar 25 protivnetnih spojin, ki telo ščitijo pred vnetji, med katerimi so različni prehladi pa tudi artritis in osteoporoza.

Odvisno od tega, od kod prihajate, ste v kurjo juhico morda dodajali tudi drugo zeleno zelenjavo, priljubljene sestavine so predvsem brokoli, kodrolistni ohrovt, blitva ali špinača. Vsi našteti vsebujejo veliko vitamin C in A ter železa, ki vplivajo na odpornost in jih moramo uživati še posebej takrat, ko smo slabotni in slabokrvni. 

PREBERITE ŠE -> Koleraba: včasih hrana za revne, danes velja za superživilo

Meso in kosti igrajo veliko vlogo 

A zelenjava ni edina sestavina, ki daje kurji juhi njene supermoči. Zelo hranljivo je namreč tudi kurje ali piščančje meso, s kostmi in hrustancem vred. Da, prav ste prebrali. Zares zdravo kurjo juho je treba skuhati iz različnih delov perutnine, ne samo iz piščančjih prsi. Kosti dajejo juhi v prvi vrsti okus, v sebi pa skrivajo tudi številne hranilne snovi, neprecenljive za človeško zdravje.

Takšna sta denimo želatina in glukozamin, dve pomembno snovi, ki jih naše telo potrebuje za zdravo presnovo, in kondroitin, ki je sestavni del hrustanca. Vsi trije so ključni gradniki tkiv našega organizma, hkrati pa tudi zavirajo vnetja, ki lahko vodijo v kronične bolezni.

Kurje in piščančje meso po drugi strani vsebujeta snovi cistein in karnosin – prvi v organizmu deluje podobno kot zdravila za vnetja dihal in bronhitis, saj zavira nastajanje sluzi in odpira dihalne poti, karnosin pa zmanjšuje vnetje. 

Nekateri kurjo juho skuhajo s celim piščancem, ga po kuhanju odstranijo in razkoščičijo ter za lažje uživanje v tekočino vrnejo samo koščke mesa. Foto: Shutterstock
Nekateri kurjo juho skuhajo s celim piščancem, ga po kuhanju odstranijo in razkoščičijo ter za lažje uživanje v tekočino vrnejo samo koščke mesa. Foto: Shutterstock

Na imunsko odpornost vpliva tudi cink, ki ga najdemo v kurjem mesu, glavna učinkovina perutnine, ki lahko pomaga pri premagovanju prehlada, pa je triptofan, zaradi katerega marsikdo niti noče uživati tega mesa, rekoč, da je po njem utrujen.  

Triptofan lahko v telesu res povzroči občutek zaspanosti. Američanom je ta učinek, ki mu pravijo tudi »puranja koma«, še predobro znan v času Zahvalnega dne, ko jedo velike količine purana, ki prav tako vsebuje precej triptofana. Človeško telo namreč triptofan uporabi za proizvodnjo melatonina, ki nas zaziba v spanec. Ko imate prehlad, je to izredno dobrodošla reakcija, saj je takrat za naš organizem nujno, da počiva in si nabere novih moči.

Triptofan poleg tega v telesu sproži tudi nastajanje serotonina, hormona »sreče«, ki nam prinaša občutek zadovoljstva, naša jetra pa triptofan porabijo za proizvodnjo vitamin B3 (niancina), ki skrbi za zdravo delovanje živčevja in presnove. Občutek zaspanosti torej niti ni tako slaba stvar, ko se v telesu dogajajo vse te reakcije. 

PREBERITE ŠE -> Hren: blagodejen vpliv na zdravje (in kdo se mu mora izogibati)

Začimbe v kurji juhi

Kurja juhica običajno ni pikantna jed, saj se njeno uživanje priporoča tudi v primeru želodčnih težav. Glede na vaše počutje in okus ji sicer lahko dodajate črni ali kajenski poper, čili, ingver, peteršilj ali celo kari – vse naštete začimbe čistijo dihalne poti in pomagajo pri prehladu – a najpomembnejša začimba v kurji juhi je seveda natrijev klorid oziroma sol.

Sol ne samo da izboljša okus juhe, ampak vsebuje tudi elektrolite, ki uravnavajo telesne tekočine in vplivajo na delovanje organov. Uživanje elektrolitov je še posebej nujno, kadar se veliko potimo, pogosto hodimo na stranišče, ali nas daje slabost, saj lahko naše telo dehidrira, in takrat ni dovolj, da pijemo samo vodo, ampak mora tekočina vsebovati tudi elektrolite, kot so natrij, kalij in klorid.

Če vas pri prehladu obliva vročina, vam gre na bruhanje ali imate drisko, je kurja juhica tako idealno krepčilo. Študija iz leta 1978 pa je razkrila, da ima topla juha na prehlad boljši učinek in da bolje očisti dihalne poti, kot zgolj vroča voda. 

Če kurji juhici dodate še zdrobove žličnike ali rezance, boste po njej dalj časa siti. Nekateri jo zato uporabljajo tudi za hujšanje. Foto: Shutterstock
Če kurji juhici dodate še zdrobove žličnike ali rezance, boste po njej dalj časa siti. Nekateri jo zato uporabljajo tudi za hujšanje. Foto: Shutterstock

Kaj pa rezanci, žličniki ali drugi dodatki?

Kadar je kurja juha glavni obrok dneva, ji marsikdo doda tudi rezance, zdrobove žličnike ali jajčne vlivance. Ti še dodatno nasitijo in poskrbijo, da naše telo kljub slabotnosti dobi dovolj energije. Občutek sitosti, ki ga nudi kurja juha, je pravzaprav še en razlog, zakaj jo nekateri uživajo tudi, kadar niso bolni, saj jih tako redkeje popadejo napadi lakote, zaradi katerih posegamo po nezdravih prigrizkih in se redimo.

Kurja juhica je tako jed, ki vsebuje idealno kombinacijo vitaminov, mineralov, antioksidantov in beljakovin, ogljikovih hidratov ter maščob. Po njej je naše telo hidrirano in potešeno, občutek sitosti pa dolgotrajen. Nič čudnega torej, da nekateri zdravniki in prehranski strokovnjaki priporočajo, da si kurjo juho privoščimo enkrat na dan, ter trikrat, ko zbolimo.

In kar je morda pri vsem skupaj najlepše, kurja juha je priročna in enostavna za pripravo, ko jo enkrat skuhamo, jo lahko shranimo v hladilniku in jo pogrevamo ves teden, ali jo zamrznemo in se tako opremimo za dni, ko ne bomo imeli moči za njeno pripravo. 

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte