Ko vas napadejo virusi, telo potrebuje mnogo moči, da bi lahko nevtraliziralo povzročitelja bolezni. Dobro je, da ga oskrbimo z veliko vitamina C. Če je le mogoče, v jedilnik vnesimo veliko svežega sadja in zelenjave, seveda pa bo še kako prijala domača kokošja ali zelenjavna juha. 

Z vitaminom C nas najbolje oskrbijo denimo cvetača, brokoli, zelje, krompir, koleraba, blitva, hren, redkev, brstični ohrovt, špinača, paradižnik, belo zelje in ohrovt, med sadjem pa jabolka, banane, robidnice, jagode, grenivke, borovnice, maline, češnje, kivi, mandarine, mango, pomaranče, papaje, breskve, rdeči ribez, rakitovec, kosmulje in seveda limone. 


Česen

Zelo dober pomočnik je česen. Če si ga želite užiti malo drugače, predlagamo pripravek z melono. Polovico melone narežemo na koščke. Eno jabolko operemo in narežemo na četrtine, peščice izrežemo, krhlje pa narežemo na koščke. Operemo dva šipka in ju sesekljamo. Olupimo štiri stroke česna in 15 g svežega ingverja ter vse drobno nasekljamo. Vse skupaj približno pol ure dušimo v malo vode na zmernem ognju. Pripravek uživamo čez dan po eno žlico. 



Ingver

Preprosto je tudi pripraviti ingverjev čaj. Ko si ga skuhamo, ga uživamo z grgranjem. Če imamo hripavo grlo, ga lahko zmešamo z žličko medu in večkrat počasi stopimo v ustih po približno polovico žličke takšne mešanice. Ingver krepi imunski sistem, zato je v pomoč tudi pri kašlju, piskajočem dihanju in zasluzenosti. 

Pri trdovratnih prehladnih obolenjih pa si lahko pripravite prav poseben čaj. Potrebujete 20 g kamiličnih cvetov, 20 g komarčkovih semen, po 15 g bezgovih in lipovih cvetov. Žličko čajne mešanice prelijemo z 200 ml vroče vode in pustimo stati od štiri do osem minut. Nato precedimo in po majhnih požirkih popijemo. Kamilični cvetovi delujejo protivnetno, komarčkova semena pospešujejo izločanje sluzi, bezgovi cvetovi spodbujajo potenje in krepijo odpornost, lipovi pa spodbujajo potenje, blažijo draženje, umirjajo krče in olajšujejo izkašljevanje.



Cimet

V kombinaciji z medom je prav tako zdravilen cimet. Pomaga pri vnetem grlu. Preprosto zmešamo žličko cimeta in žličko medu, vsak dan počasi poližemo dve ali tri žličke takšne mešanice. 

V aromaterapiji velja olje skorje cejlonskega cimeta kot najmočnejše olje s protibakterijskim učinkovanjem, obenem pa deluje kot obramba pred virusi. V obdobju virusov je zaželeno tudi inhaliranje eteričnega olja. Cimet je topla začimba, kar pomeni, da je zelo koristna tudi pri preganjanju občutljivosti za mraz. 



Ajurvedska prehrana

Ajurvedska medicina priporoča za zdravljenje prehladnih obolenj in obolenj dihalnih poti toplo in lahko hrano, ki sprošča in lajša izločanje sluzi. Najprimernejše so juhi podobne enolončnice s stročnicami in ogrevalno zelenjavo, kot so korenje, rdeča pesa, jajčevci in redkev. Če pripravljenim jedem dodamo še sezamovo olje, kameno sol in trikatu (začimbno mešanico iz črnega in dolgega popra ter ingverja), bodo zelo učinkovito pomagale tudi astmatikom. Poleg navedenih začimb so za podporno prehransko terapijo pri vseh obolenjih sapnic (bronhijev) primerne še nekatere druge začimbe, kot so klinčki, kardamom in sladki koren.