Ajurvedska prehrana

Pladenj zdravja

Babice so včasih rade pripomnile, da za vsako bolezen rož'ca raste. Tudi indijski modreci se strinjajo, pravijo celo, da je lahko prav vsaka hrana zdravilna, če jo le uživamo pravilno in ob pravem času.

Foto: Shutterstock

Ljudje imamo kopico težav z zdravjem, telesno težo in odpornostjo, vendar se s hrano še vedno ne ukvarjamo preveč radi. Jemo tisto, kar so nas naučili starši, mlajše generacije pa s hrano opravijo mimogrede, na poti ali pred zaslonom. Nikakor nam ne uspe ponotranjiti pregovora, da smo to, kar jemo. Vzhodnjaški mojstri ajurvede začenjajo skrb za človeka prav pri snoveh, ki jih vnašamo v telo z obredom hranjenja. S pravilnim in premišljenim vnosom hrane si lahko zdravje ne samo ohranimo, temveč tudi povrnemo. 



Osem načel 

Čaraka Samhita, starodavno ajurvedsko besedilo, omenja osem glavnih dejavnikov, ki bi jih moral pri načrtovanju prehrane upoštevati prav vsak. Prvo pravilo poudarja naravne lastnosti hrane, ki so nespremenljive in večne, zato jih je treba spoznati in upoštevati. Drugo načelo omenja spremembe, ki so posledica naravnega cikla zorenja in propadanja ter imajo na hrano lahko velik vpliv. Tretji dejavnik, poznavanje učinkov kombiniranja hrane, zaobjema temeljno znanje o prehranjevanju, saj lahko z napačnimi kombinacijami živil popolnoma izničimo zdravilne učinke ali celo sami sprožimo težave. Pomembna je tudi količina, ki si jo naložimo na krožnik, kar omenja četrta zapoved. Vse bolj se zavedamo pomena lokalne pridelave hrane, ki ni le cenejša, temveč ima na prebivalce tudi pozitiven učinek. S tem se ukvarja peto pravilo, ki izpostavlja podnebje in kraj, kjer je pridelana, pripravljena in celo zaužita. V šestem načelu najdemo znanje o učinkih letnih časov in obdobjih dneva. Osnovne energije, ki po ajurvedi določajo tako ljudi kot vse snovi v okolici, tudi hrano, se s časom spreminjajo, zato ni vseeno, ali nekaj zaužijemo zjutraj ali zvečer. Na sedmi dejavnik, splošne napotke o prehranjevalnih navadah, se zahodnjaki najteže privajamo, saj jih je kar nekaj popolnoma v nasprotju s tistim, kar velja za zlato pravilo. Zadnje pravilo, poznavanje individualnih razlik med jedci, je skorajda najpomembnejše. Vsak ima svojo kombinacijo energij, zato je za začetek treba poznati svoj energetski ustroj, ki zahteva temu primerno prehrano. 


PREBERITE TUDI: Pravilno zajtrkujete?


Ne prilivajte olja na ogenj 

Svojo kombinacijo energij oziroma doš boste najlaže določili s primernim testom, ki se osredotoča na telesne, umske in čustvene značilnosti. Tista doša, ki pri vas prevladuje, pa naj bo vata, kapha ali pita, določa tudi vaš jedilnik. Ta naj bi bil sestavljen iz jedi, ki pretirano poudarjeno došo umirjajo, s tem pa tudi izničijo vse negativne posledice, ki jo presežek energije povzroča. Hrana pravzaprav uravnava energijo, ravno energetsko ravnovesje pa je prvi pogoj za zdravo telo in duha. 

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
onaplus logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

newsletter
onaplus logo

Naročite se
na OnaPlus in izkoristite
25% popust!

NAROČI SE