Ribe

Mariniran losos

Pri mariniranem lososu moramo posebno pozornost nameniti repu: ker je tanjši od drugega dela fileta, se med mariniranjem presoli, vendar ga kljub temu uporabimo za različne omake za testenine in rižote. Med mariniranjem naj bo losos pokrit s folijo in obtežen. Poznamo več vrst marinad.

Sestavine

  • 4–5 kg lososa
  • 200 g sladkorja
  • 300 g soli
  • stolčen poper
  • brinove jagode
  • koprc (svež ali posušen)
  • konjak (lahko aquavit)

Priprava

  1. 1Sol in sladkor zmešamo in del zmesi posujemo po dnu posode, v kateri bomo marinirali lososa.
  2. 2Filet obrnemo s kožo navzdol, po vrhu potrosimo zmes soli in sladkorja ter dodamo stolčen poper.
  3. 3Nasekljan koprc pokapamo s konjakom.
  4. 4Fileta položimo skupaj (meso proti mesu) in po vrhu posujemo še s preostalo zmesjo sladkorja in soli.
  5. 5Lososa vsak dan obračamo. Med mariniranjem se izloča voda – puščamo jo v posodi do konca mariniranja.
  6. 6Med mariniranjem se meso lososa precej utrdi (zaradi izločanja vode) in dobi temnejšo barvo.
  7. 7Po štirih dneh filete odstranimo iz nastale tekočine ter jih delno ostrgamo popra in koprca.
  8. 8Marinirani losos lahko postrežemo kot predjed z opečenimi kruhki, ali kot glavno jed in zraven ponudimo gorčično omako in smetanov krompir.
  9. 9Gorčično omako pripravimo enako kot majonezo iz rumenjakov, gorčice, olja, soli, sladkorja, kaper in limonovega soka.
  10. 10Smetanov krompir pa naredimo tako, da osoljen, kuhan in na kocke narezan krompir zmešamo z bešamelom in sladko smetano ter povrhu posujemo s sesekljanim koprom.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE