Nina Gaspari o poširanih jajcih

Kapljica kisa je nujna

Nekaj časa je na fotografijah ljubiteljev dobre hrane kraljeval avokado, zdaj pa je to mesto brez dvoma prevzelo poširano jajce. Med tistimi, ki radi in redno ovekovečijo svoja jajčka, je piarovka in učiteljica joge Nina Gaspari, ki smo jo pocukali za rokav za nekaj nasvetov, kako pripraviti popolno poširano jajce.

Zakaj poširano jajce in ne ocvrto, trdo ali mehko kuhano ali pa omleta?

Že kot otrok sem imela najraje mehko kuhana jajca, v katera sem pomakala kruh. Prehod na poširana jajca je bil povsem naraven.

Kako ste se prvič lotili priprave? 

Spomnim se, da sem videla video kuharja iz ZDA, s katerim sem takrat delala. Pripravljal je poširana jajca in bilo mi je zelo zanimivo. Ko sem jih pripravljala prvič, sem imela začetniško srečo, bila so popolna, nato se mi je naslednjih nekajkrat povsem ponesrečilo. Počasi moraš osvojiti način, ki je pravzaprav zelo preprost.

Priznam, sem ena tistih, ki krožnik najprej fotografira, objavi na instagramu in šele nato poje.   

Imate kak nasvet za kuhanje poširanih jajc?

Čim bolj sveža jajca so predpogoj, sicer se beljak ne bo držal skupaj in lepo objel rumenjaka. Voda, v katero za točno tri minute položimo jajce, ne sme vreti. Navadno vodo zavrem in jo tik preden vstavim jajce dam z ognja. Pravi recepti vedno svetujejo, da se doda kapljico kisa. Jaz sem to enkrat upoštevala, a sem ga očitno vlila preveč in je imelo jajce na koncu kiselkast okus, zato sem s tem nehala. Mi je pa zadnjič kuhar v Biro bistroju povedal, da je kis res potreben in da je dovolj kapljica. Res je, preverjeno. Sicer pa jaz poširana jajčka navadno kombiniram z rženim toastom ali kvinojinim kruhom, večkrat jih dodam k avokadu in položim na vrh zelenjavne »buddha« sklede.



Tudi sami se pošalite iz tega, da vas ljudje na socialnih omrežjih že poznajo po poširanih jajcih, je poširano jajce boljše, če je ovekovečeno na instagramu?

Verjetno res. Poširana jajca za zajtrk, kosilo in večerjo. Super je, ker se jih resnično lahko lepo vplete v zajtrk na navaden ržen toast ali pa se jih doda k zelenjavni skledi za kosilo. In priznam, sem ena tistih, ki krožnik najprej fotografira, objavi na instagramu in šele nato poje. Meni je to krasno, vzamem si čas pa še beležim si zaužito hrano. Pa še prijatelji se potem radi povabijo na zajtrke (smeh).



Je poširano jajce zdaj v Ljubljani največji hit med ljubitelji dobre hrane? Je na prestolu izrinilo avokado? Imamo tudi kar nekaj novih lokalov s tovrstno ponudbo.

Poširano jajce in avokado gresta izredno lepo skupaj, ne enemu ne drugemu se ne bi odpovedala. Oba sta preveč okusna in ponujata različne možnosti uporabe. Za poširano jajce res v zadnjem času vlada veliko zanimanja, k temu sta najbolj prispevala čudoviti EK bistro na Petkovškovem nabrežju in Biro bistro na Gornjem trgu. Tam delajo odlična poširana jajčka v številnih različnih kombinacijah in so dejansko boljša kot moja.

Koliko jajc na teden pojeste?
Uf, verjetno šest, ne več. Zmernost je vrlina (smeh).

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
onaplus logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

newsletter
onaplus logo

Naročite se
na OnaPlus in izkoristite
25% popust!

NAROČI SE