Že latinsko ime, citrus maxima, pove, da je največji med agrumi. Na prvi pogled pomislimo, da gre za ogromno grenivko, čeprav so nekateri sadeži izrazito hruškaste oblike. Ko pa ga prerežemo, ugotovimo razliko. Rdečkasto meso je obdano z membrano in razdeljeno na različno velike krhlje, tudi okus je drugačen. Pomel je namreč precej slajši od grenivke. Pravemu, tudi do šest kilogramov težkemu pomelu podoben, vendar precej manjši, je križanec z grenivko, ki ga pri nas poznamo pod imenom pomel. Zamenjava imen na srečo ni usodna.

Medtem ko grenivko navadno célo prerežemo na polovico, potem pa iztisnemo sok ali pojemo notranjost krhljev z žlico, moramo pomelo olupiti in posameznim krhljem odstraniti tudi kožico. Tako pripravljeni sadež uživamo kar tako ali pa sadne fileje uporabimo za sadne jedi, podobno kot uporabljamo na primer pomaranče in mandarine.



Rdeči glavnati radič s pomelom

Potrebujemo: večjo čvrsto glavo rdečega radiča, 300–500 g olupljenih krhljev pomela, sok limone, avokado, sol.

Priprava: Glavo radiča očistimo, razdelimo na liste in jih dobro operemo pod tekočo vodo. Nekoliko osušene raztrgamo ali razrežemo na manjše kose, jih stresemo v skledo in posolimo. Pomel olupimo, razdelimo na krhlje in jih olupimo. Stresemo jih k radiču. Avokado olupimo, izkoščičimo in razrežemo na kose. Prelijemo jih z limoninim sokom in jih stresemo k radiču in pomelu. Potem solato s skledo vred dobro pretresemo, zabelimo z žlico ali dvema kisle smetane in ponudimo s kruhom iz polnovredne moke ali dušenim nebrušenim rižem.


Misliji

Potrebujemo: četrt kilograma olupljenih krhljev pomela, 5 zvrhanih žlic drobnih ovsenih kosmičev, 350 g mleka, žlico medu in žlico limoninega soka.

Priprava: Kosmiče prelijemo z mlekom in jih za dve uri postavimo v hladilnik. Pomelo olupimo in posameznim krhljem odstranimo kožico. Vmešamo jih v pripravljene kosmiče, dodamo še žlico medu in žlico limoninega soka ter ponudimo.


PREBERI VEČ: Zeljno čiščenje

Riževa solata

Potrebujemo: 500 g olupljenih krhljev pomela, 100 g nebrušenega naravnega riža s kalčkom, lonček jogurta, zavojček vaniljevega sladkorja, pol litra mleka, žličko cimeta.

Priprava: Riž namočimo v hladni vodi za štiri ure. Potem ga zavremo v preostanku vode. Ko izpari vsa, dolijemo mleko, v katerem smo raztopili vaniljev sladkor. Riž počasi kuhamo do mehkega. Ko se ohladi, ga stresemo v skledo. Vmešamo jogurt, cimet in olupljene krhlje pomela.


Džem

Potrebujemo: kg olupljenih pomelovih krhljev, kg želirnega sladkorja, žličko zmletih nageljnovih žbic, žličko cimeta.

Priprava: Pomelove krhlje in želirni sladkor zavremo. Vmešamo žbice in cimet in maso takoj vlijemo v pripravljene kozarce. Dobro jih zapremo in jih za nekaj ur postavimo na pokrove. Pomelov džem zelo prija k riževemu narastku pa tudi kot namaz za palačinke ali biskvitne torte.


PREBERI VEČ: Zimska ohrovtova solata

Špageti

Potrebujemo: pol kg olupljenih pomelovih krhljev, 60 g špagetov, 200 g kuhanega fižola (stročjega ali v zrnu), sok večje limone, papriko, manjši koromač, 5 žlic hladno iztisnjenega olja, poper, sol.

Priprava: Špagete skuhamo v dobro osoljeni vodi in jih nato takoj splaknemo pod hladno vodo. Papriko in koromač očistimo in narežemo, pomelove krhlje olupimo. Špagete, fižol, papriko, koromač in pomelove krhlje stresemo v skledo in pripravimo preliv iz limoninega soka, olja, popra in ščepca soli. Prelijemo solato, tik pred serviranjem pa jo pretresemo s skledo vred.


Pa dober tek!